Društvo

CZIP: U CG se svake godine u krivolovu ubije skoro 200.000 ptica

Skoro 200 hiiljada ptica bude ubijeno u krivolovnim aktivnostima svake godine u Crnoj Gori, rezultati su istraživanja BirdLife International-a u okviru projekta monitoringa krivolova i hvatanja ptica na Mediteranu.
CZIP: U CG se svake godine u krivolovu ubije skoro 200.000 ptica
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

“U Crnoj Gori najveći prekršaji u dijelu krivolova na ptice odnose se na korišćenje plastičnih mamaca i vabilica, lova nedozvoljenim oružjem, lova iz čamaca lova u zaštićenim područjima i nedzvoljenim zonama, te prekoračenjem kvota ulova”, kazali su u Centru za zaštitu i proučavanje ptica CZIP.

Kako su dodali, od vrsta ptica koje najviše stradaju u krivolovu najugroženije su prepelice, bekasine, baljoške, sve vrste patki kao i brojne pjevačice na koje je lov trajno zabranjen.

“Frapantni podaci, verifikovani od strane ove ugledne organizacije, jasno ukazuju na veliki problem krivolova u državi. Konferencija održana polovinom februara ove godine u Madridu jasno je pokazala na alarmantan problem kivolova u većini mediteranskih zemalja, s tim što se može reći da je problem na Balkanu znatno izraženiji nego u drugim djelovima Evrope”, ističu u CZIP-u.

Prema njihovim riječima, pored lovnih vrsta koje se love nedozvoljenim sredstvima i na mjestima gdje to nije dozvoljeno, znatno stradaju i vrste koje su trajno zaštićene zakonom o zaštiti prirode.

“Primjera radi svake godine se na Ćemovskom polju desetkiuju jata štiglića koja se hvataju živa na lijpak. Uprkos završetku lovne sezone (15. februara) na pijaci u Ulcinju se svakodnevno mogu kupiti u krivolovu ubijene ptice pa pozivamo nadležne na hitnu reakciju”, poručuju u CZIP-u.

Portal Analitika