Zanimljivosti

Novi audi R8 na Sajmu automobila u Ženevi

"Audi" ni ovog puta nije odstupio od svoje "evolutivne" dizajnerske filozofije, tako da novi R8 predstavlja logičan nastavak priče započete 2006, kada je na salonu u Parizu prikazana prva generacija ovog automobila.
Novi audi R8 na Sajmu automobila u Ženevi
Portal AnalitikaIzvor

Osim benzinske verzije, na "Audijevom" štandu u Ženevi izložen je i električni model.

Sportski top model njemačkog proizvođača zadržao je prepoznatljivu siluetu i proporcije, uz više oštrih ugaonih formi na prednjem dijelu.

Bočni dijelovi karoserije imaju više skulpturalni dizajn nego ranije, a panel koji maskira otvore vazduha ispred zadnjih točkova i koji se ističe zahvaljujući drugačijoj boji, podijeljen je na dvije komponente, donosi B92.

Zadnji dio audija R8 takođe je pretrpio značajne stilske promjene i vjerovatno će izazvati podijeljena mišljenja fanova ovog modela. Stop svjetla su opremljena LED tehnologijom i za nijansu su tanja nego kod aktuelne verzije, a reklo bi se da su otvori za vazduh, koji se nalaze ispod zadnjih svjetlosnih grupa i pozicija za registarsku tablicu manje skladni, u poređenju sa audijem R8 prve generacije.

Za pogon je upotrijebljen 5,2 litarski atmosferski V10 motor, koji će biti dostupan u dvije verzije. Slabija varijanta u baznom modelu proizvodi 540 ks (397 kW) i raspolaže sa 540 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Za one kojima je to malo, dostupan je motor sa 610 ks (449 kW) i 560 Nm, koji pokreće audi R8 plus.

U osnovnoj verziji, R8 do stotke ubrzava za 3,5 s, prije nego što dostigne maksimalnih 320 km/h, dok audi R8 plus od 0 do 100 km/h stiže za 3,2 s, uz nešto veću najveću brzinu - 330 km/h.

Bez obzira na to koji od dva motora pokreće automobil, novi R8 za prenos snage koristi unaprijeđeni sedmostepeni S tronic mjenjač, sa tri moda automatske kontrole i jednim za manuelnu promjenu brzina.

Snaga se prenosi na sve točkove pomoću quattro sistema. U zavisnosti od trenutnih zahtjeva u vožnji i stanja na putu, elektronika određuje koji procenat obrtnog momenta šalje na zadnje, a koji na prednje točkove.

Konstrukcija automobila napravljena je od aluminijuma i plastičnih materijala ojačanim ugljeničnim vlaknima, tako da novi R8 teži između 1.454 i 1.555 kg, u zavisnosti od verzije, što je pedesetak kilograma manje u poređenju sa prvom generacijom.

Dizajn unutrašnjosti automobila značajno je promijenjen pa je tako umjesto klasičnih instrumenata ugrađen multifunkcionalni 12,3 inčni displej, kao kod novog audija TT.

Sa centralne konzole nestale su mnoge komande, kao i displej multimedijalnog sistema. Umjesto da skreće pogled, vozač sada može da usmjeri pažnju direktno ispred sebe, a svi podaci i sadržaji koji ga interesuju, uključujući i navigaciju, dostupni su na multifunkcionalnlnom ekranu sa instrumentima.

Novi audi R8 na tržište stiže u ljeto 2015. Bazni model prodavaće se po cijeni od 165.000 evra, dok za R8 plus treba izdvojiti 187.400 evra. Pored modela sa benzinskim V10 motorom, "Audi" je na ženevskom salonu izložio i električni R8 e-tron, sa dva elektromotora. Audi R8 e-tron imaće oznaku 2.0, kako bi se naglasila razlika u odnosu na prethodnu varijantu ovog električnog modela, koji nikad nije ušao u serijsku proizvodnju.

I dok je stari R8 e-tron imao autonomiju kretanja oko 215 km, novi će imati dvostruko veći radijus i sa jednim punjenjem baterija moći će da pređe do 450 km. Kako kažu u "Audiju", ovo će biti omogućeno, prije svega, zahvaljujući povećanju kapaciteta baterja sa 49 kWh na 92 kWh.

Nova generacija litijum-jonskih baterija biće postavljena duž centralnog tunela automobila i imaće oblik slova T, a njemački proizvođač tvrdi da će njihova dopuna do 100% kapaciteta trajati "znatno ispod dva sata".

Kada je riječ o pogonskom sistemu, on će se sastojati od dva elektromotora čija je kombinovana snaga povećana sa ranijih 381 ks (280 kW), na 462 ks (340 kW), dok će maksimalni obrtni moment porasti sa 820 Nm na 920 Nm.

Audi R8 e-tron 2.0 ubrzavaće od 0 do 100 km/h za 3,9 s, a maskimalna brzina najvjerovatnije će biti ograničena na 250 km/h.

U kompaniji kažu da će električni R8 biti dostupan tokom 2015, ali nisu saopštili tačan datum i cijenu, za koju se vjeruje da će biti viša od audija R8 V10 plus, koji košta 187.400 eura.

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.