Politika

EP: Usvojena Rezolucija o napretku Crne Gore za 2014. godinu

Evropski parlamentarci usvojili su danas Rezoluciju o napretku Crne Gore za 2014. godinu čiji je autor izvjestilac EU za Crnu Goru Čarls Tenok, objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta. Kako je Tanok napisao na svom zvaničnom Tviter nalogu Rezolucija je usvojena velikom većinom glasova evropskih parlamentaraca. Protiv su glasli samo predstavnici UKIP-a (UK Independence Party) Britanske independističke stranke.
EP: Usvojena Rezolucija o napretku Crne Gore za 2014. godinu
Portal AnalitikaIzvor

- Oduševljen sam što je moj Izvještaj o napretku Crne Gore za 2014. godinu usvojen velikom većinom u Evropskom parlamentu. Protiv Rezolucije glasali su samo poslanici UKIP-a – napisao je Tanok.

Spoljno politički komitet Evropskog parlamenta usvojio je 22. februara Rezoluciju o Crnoj Gori. Raspravi o predlogu rezolucije u utorak je prisustvovao i evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han, koji je ocijenio da Crna Gora tokom ove godine treba da nastavi reformu vladavine prava, što treba da obuhvati i razultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Tanokova rezolucija obuhvata najvažnije elemente naše politike prema toj državi i priznanje njenih dostignuća”, rekao je Han.

On je poručio da se proširenje EU ne dovodi u sumnju i da je Crna Gora na putu ka članstvu postigla napredak, prenijela je Pobjeda.

“Fokus sada treba da bude na sprovođenju zakona. Vrijeme je da se fokus usmjeri ka rezultatima koje bi građani trebali da osjete u svojim svakodnevnim životima”, rekao je Han.

On je čestitao Crnoj Gori na usklađivanju stavova sa EU kada je u pitanju ukrajinska kriza. Tanok je rekao da Crnoj Gori predstoji još posla na borbi protiv korupcije, navodeći da nasilje nad novinarima i vlasništvom medija postoji, ali da je sve rjeđe.

“Crna Gora snažno je posvećena evropskim integracijama i važno je da ima široku političku podršku. Po mom mišljenju, Crna Gora ostaje na dobrom putu”, zaključio je Tanok.

 

Portal Analitika