Zanimljivosti

Što se događa sa tijelom kada jedemo čokoladu

Čokolada ima blagotvoran uticaj na naš organizam, jer je prepuna antioksidanasa, poboljšava memoriju, smanjuje količinu lošeg holesterola, a može čak i da pomogne u borbi protiv viška kilograma.
Što se događa sa tijelom kada jedemo čokoladu
Portal AnalitikaIzvor

Mnoga istraživanja su pokazala da je čokolada (ovdje mislimo na crnu čokoladu, a ne na njene nezdrave varijante poput bijele ili mliječne čokolade) prepuna antioksidanasa i drugih sastojaka koji pozitivno utiču na organizam. Naravno, misli se na konzumiranje malih količina čokolade, dakle kockicu, dvije, a nikako cijelu tablu.

Kao i u svemu, bitno je biti umjeren i ne pretjerivati jer u suprotnom možete da izazovete kontraefekat.

Evo što se sve događa sa našim organizmom kada pojedemo malo crne čokolade.

Smanjuje bore: Možda ne znate, ali neka su istraživanja pokazala da kockica crne čokolade dnevno pozitivno djeluje na elastičnost kože i može da uspori pojavljivanje bora ispod očiju.

Pozitivno djeluje na mozak: Jedna zanimljiva studija pokazala je da ispijanje dvije šolje tople čokolade povećava dotok krvi u mozak (za oko osam odsto) poboljšavajući tako memoriju kod starijih ljudi što su dokazali rješavajući testove memorije.

Utiče na nivo lošeg holesterola: Jedna do dvije kockice crne čokolade mogu da smanje nivo holesterola. Mada u sebi sadrži mast, crna čokolada smanjuje nivo LDL (štetnog) kolesterola.

Izvor: tportal.hr; foto: b92.net

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.