Muzika

Jedna od najkontroverznijih pjesama današnjice je u stvari kopija

Pop zvijezde Robin Tik, Farel Vilijams i T.I. su sa pjesmom "Blurred Lines" osvojili nominaciju za Gremi nagrade 2013. godine, međutim, juče je odlučeno na sudu da je pjesma ipak ukradena od pokojnog kantautora Marvina Geja.
Jedna od najkontroverznijih pjesama današnjice je u stvari kopija
Portal AnalitikaIzvor

Robin Tik, Farel Vilijams i T.I. su sa pjesmom "Blurred Lines" zaradili svaki po pet miliona dolara.

Međutim, sudska porota je većinom glasova u utorak odlučila da pjesma nije njihova, već da su je ukrali od uglednog kantautora Marvina Geja. Prema odluci, "Blurred lines" je plagijat pjesme "Got to Give it Up" iz 1977. godine.

Dvonedjeljno suđenje, tokom kojeg je Tik pjevao, svirao klavir pa čak i plesao na optuženičkoj klupi, pokrenuto je kad je pomenuti trojac preventivno tužio porodicu pokojnog Geja, kako bi se odredilo krši li njihova pjesma autorska prava. Nakon toga Gejeva porodica je pokrenula protivtužbu.

Iako su Robin i Farel Vilijams potpisani kao autori hita "Blurred Lines", Vilijams je na suđenju svjedočio da ju je napisao sam u sat vremena sredinom 2012. godine i da su je zajedno snimili jedne noći. Vilijams je rekao poroti da je Marvin Gej bio muzika njegove mladosti, ali je porekao da je koristio bilo šta od toga u stvaranju "Blurred Lines".

"Blurred Lines" je inače kritikovana zbog toga što banalizuje pristanak na seksualni odnos. Pojedini kritičari tvrdili su da pjesma, kao i spot vrijeđaju ženski dio publike.

Porota je dodijelila 7.3 miliona dolara odštete za Marvina Geja, a njegova su djeca Nona, Frenki i Marvin Gej III bili prisutni u sudnici prilikom izricanja presude.

Izvor: jutarnji.hr

Portal Analitika