Svijet

Negirali da su ubili Njemcova

Prvoosumnjičeni za ubistvoruskog opozicionara Borisa Njemcova, Zaud Dadajev, rekao je na saslušanju da nije kriv i da je prethodno priznanje zločina dao pod iznudom.
Negirali da su ubili Njemcova
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje da li su učestvovali u ubistvu Njemcova negativno su odgovorila i braća Gubašev, koji su uhapšeni zajedno sa Dadajevim.

Sva trojica su rekli da su bili izloženi torturi po privođenju i da su zbog toga odlučili da priznaju zločin iako ga nisu počinili.

Osumnjičeni za ubistvo su to rekli pripadnicima Javne komisije za nadgledanje, kojima je prethodno bio onemogućen ulazak u zatvor u kome se nalaze, ali su ruske vlasti to ipak dozvolile poslije svađe, prenosi portal b92.net.

“Brat i ja smo bili u Čečeniji kada smo dobili poziv i kada nam je rečeno da je u Ingušetiji zatvoren naš rođak Dadajev. Krenuli smo tamo da vidimo o čemu se radi, ako smo počinili zločin, zašto bismo krenuli tamo? Kad smo stigli u Malgobek uhapsili su nas, stavili poveze preko očiju i lisice na ruke”, naveo je Šagid Gubašev.

Prema njegovim riječima, u pritvoru ne da nisu dobili pravo na poziv, već su bili mučeni sve dok nisu priznali da su ubili Njemcova.

“Čuo sam da mi prebijaju brata, onda su nas odveli negdje, ne znam gdje. Tu je bila neka kancelarija i tu su nas opet tukli. Mislim da su nas tukli pripadnici policije zaduženi za narkotike. Tražili su od nas da priznamo ubistvo, a ubrzo smo se našli u Moskvi. Lisice su nam skinuli u avionu“, rekao je Gubašev.

Članovi Javne komisije su potom razgovarali i sa Anzorom Gubaševim, na čijem tijelu su bile vidljive povrede.

Dadajev je istakao da želi da izađe pred sud i da kaže da nije kriv.

“Više od 10 godina se borim protiv kriminala i branim interese Rusije. Dva dana su me držali sa lisicama na rukama i kesom na glavi. Rekao sam da sam ubio Njemcova zato što je samo tako mogao da bude pušten moj nekadašnji saradnik Ruslan Jusupov. Samo tako je mogao na slobodu, mislio sam da ću ga priznanjem spasiti“, naveo je Dadajev.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Anonimno-635258241
11.03.2015. 19:46

Vjerovatno i nisu. Ovo je najlaksi izlaz za Putina.

0
0