Zanimljivosti

Zašto mačka liže rane?

Da li ste i vi nekada slučajno posjekli prst, a kako niste imali sredstva za dezinfekciju, liznuli ste ranu? Mačji jezik i pljuvačka su njena “sredstva za dezinfekciju”.
Zašto mačka liže rane?
Portal AnalitikaIzvor

Jezik mačke je blago grub, pa je pogodan za čišćenje neprljavštine sa rana.

Naime, mačja pljuvačka sadrži jedinjenja koja pomažu u liječenju. Enzimi lizozoma i peroksidaze pomažu u uništavanju ćelijskih zidova gram-pozitivnih bakterija.

Laktoferin, defensin i cistatin imaju antibakterijska svojstva, dok se trombospodin smatra antivirusnim. Takođe, proteaze potpomažu zarastanje rana, dok se nitratna jedinjenja razlažu na azotni oksid nakon kontakta sa kožom, što inhibira razmnožavanje bakterija.

Naravno, lizanje nije uvijek dobra stvar. U mnogim slučajevima kućni ljubimci postanu opsjednuti lizanjem, što šteti zdravoj koži. Takođe, u ustima životinja postoji i dosta štetnih bakterija. Zato kada primijetite da lizanje postaje učestalo potražite pomoć veterinara.

Međutim, ponekad je teško procijeniti da li se lizanje izmiče kontroli. Evo jednog pravila: ako postoje naznake rana, opadanje ili proređivanje dlake, stalno lizanje se smatra pretjeranim. Podrazumijeva se da bilo koji od ovih znakova zahtijeva veterinarski pregled.

Izvor: zivotinje.rs; foto: b92.net

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.