Svijet

Droga je danas legalna u Irskoj

U naredna 24 sata, zbog pravne začkoljice, u Irskoj će droga biti legalna.
Droga je danas legalna u Irskoj
Portal AnalitikaIzvor

Ova pravna začkoljica ili "rupa u zakonu" je omogućila da čitav niz ljekova- uključujući i ekstazi, ketamin i “magične pečurke”- postanu legalni u Republici Irskoj, ali samo na jedan dan.

Međutim, iznenadna promjena se ne odnosi na supstance poput heroina, kokaina i kanabisa, koji su i dalje zabranjeni.

Presudom Apelacionog suda koja se tiče Zakona o zloupotrebi droga iz 1977. godine, neki ljekovi koji su bili ilegalni, sada su tehnički postali legalni.

Sud je utvrdio da je taj zakon tada protivustavno donijet jer se ministri nisu konsultovali sa zakonodavnim tijelom (Irskim parlamentom) i zato će on naredna 24 sata biti nevažeći.

Zbog toga je parlament sazvao hitno zasijedanje, ali prema propisima, novi zakon može da stupi na snagu tek 24 sata nakon njegovog izglasavanja.

"Nismo mogli da znamo da će sud donijeti ovu odluku ovako brzo, ali smo bili spremni na tu mogućnost," izjavio je ministar zdravlja Leo Vardkar.

Legislativa je pripremljena i odobrena od strane Kabineta, a danas će biti održano hitno zasijedanje koje će sve vratiti u pređašnje stanje i ponovo zabraniti upotrebu ljekova koji su i prije ove presude bili ilegalni.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika