Svijet

CIPRAS: Njemačka da plati odštetu za Drugi svjetski rat

Ljevičarska grčka vlada tvrdi da Njemačka nije u punom iznosu obeštetila Grčku za brutalnu okupaciju u Drugom svjetskom ratu, i to pitanje je povezala sa svojim aktuelnim dugom prema stranim povjeriocima, javlja AP.
CIPRAS: Njemačka da plati odštetu za Drugi svjetski rat
Portal AnalitikaIzvor

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da ugovor o reparaciji sa Njemačkom iz 1960. godine nije pokrio glavne zahtjeve Grčke, uključujući nadoknadu za uništenu infrastrukturu, ratne zločine i vraćanje prinudnog zajma koji su nacisti uzeli od okupirane Grčke, a nikad ga nijesu vratili.

Njemačka je nekoliko puta saopštila da Grčkoj neće dati nikakvo dodatno obeštećenje, navodeći da je to pitanje riješeno postojećim sporazumima.

Cipras je danas u parlamentu rekao da će Grčka poštovati svoje obaveze prema kreditorima, uključujući i Njemačku, ali da neće "odustati od svojih neopozivih zahtjeva za reparacijama iz Drugog svjetskog rata".

(AP/Tanjug)

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Anonimno-824344523
11.03.2015. 15:15

Da je Njemacka Izrael, vec bi ih proglasili antisemitima. Samo izrael ima taj luksuz samoodbrane. Njemacka nece platiti iako je kriva. Moze im se tako. Svijet nije romanticna komedija, svijet je vladavina jaceg i obmana ovaca da to nije bas tako.

1
0
S Siromasko
11.03.2015. 11:50

AKO SE I CRNA GORA I SRBIJA PRIDRUZE ZAHTJEVU ZA REPARACIJU, ONDA CE NJEMACKA PARE DATI SRBIMA, A SRBI NAMA NIKAD

1
2