Svijet

LAVROV: Moskva će NATO-u odgovoriti na adekvatan način

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da će Moskva odgovoriti na nagomilavanje vojnika NATO blizu ruske granice "na adekvatan način".
LAVROV: Moskva će NATO-u odgovoriti na adekvatan način
Portal AnalitikaIzvor

"Nagomilavanje vojnika NATO blizu granice Rusije ne doprinosi obnovi povjerenja u evroatlantskom prostoru", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa svojim španskim kolegom Hoseom Manuelom Garsijom Margaljom.

"Primorani smo da reagujemo na adekvatan način, ali smo uvjereni da ovi problemi treba da budu riješeni kroz ravnopravan dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju", istakao je Lavrov.

Pentagon je juče saopštio da će oko 3.000 američkih vojnika iz Treće pješadijske divizije biti raspoređeno u Istočnoj Evropi, kako bi učestvovali u vježbama obuke sa snagama Estonije, Letonije i Litvanije.

Pukovnik Stiv Voren rekao je da je 750 američkih vojnih tenkova, helikoptera, drugih vozila i opreme stiglo u Rigu u ponedjeljak, a treba da se dopremi još oko 120 komada vojne opreme.

Oprema je namjenjena tekućoj operaciji "Atlantska rješenost", od čega će dio ostati u Letoniji, a dio će biti prebačen u susjednu Estoniju i Litvaniji.

"To će dalje pomoći poboljšanju bezbjednosti sve tri baltičke države i demonstrira solidarnost sa našim NATO članicama", napisao je na Tviteru ministar odbrane Letonije Raimonds Vejonis.

Američka operacija "Atlantska rješenost" podrazumijeva nastojanja SAD da podrže NATO saveznike i partnere u Evropi, što znači stalno prisustvo kopnenih snaga u Poljskoj i u regionu Baltika, kao i održavanje pomorskih vježbi u Crnom moru.

Nezavisno od toga, direktor ruskog Nacionalnog centra za smanjenje nuklearnih rizika Sergej Rižkov izjavio je danas da će ruski stručnjaci ispitati područje na sjeveru Francuske, gdje će NATO održati vježbu.

"U skladu sa dokumentom iz Beča 2011. o mjerama za jačanje povjerenja, grupa ruskih stručnjaka sprovešće inspekciju područja na francuskoj teritoriji od 10. marta do 13. marta", rekao je Rižkov.

Područje je izabrano za zajedničku vježbu jedinica za brzo reagovanje. Poziv za učešće u vježbi "Citadela Kleber 2015." upućen je između ostalih trupama iz Belgije, Britanije, Njemačke, Grčke, Danske, Španije, Italije, SAD i Francuske.

(Blic)

Portal Analitika