NATO

O članstvu CG u NATO krajem godine

Polazeći od zaključaka u Velsu, o kandidaturi Crne Gore za članstvo u NATO-u, odlučivaće se u posljednjem kvartalu ove godine, na osnovu doprinosa zemlje bezbjednosti u euroatlantskom prostoru, suština je pojašnjenja pres službe francuskog predsjednika Fransoa Olanda koje se odnosi na njegovu nedavnu izjavu o proširenju zapadne vojne alijanse.
O članstvu CG u NATO krajem godine
Portal AnalitikaIzvor

"U ovom trenutku, u Alijansi postoji saglasnost da nijedna od četiri zemlje koje su kandidati za članstvo, nijesu spremne da se pridruže NATO savezu", saopšteno je TV Vijesti iz pres službe predsjednika Francuske Fransoa Olanda.

Crna Gora, kao što je naznačeno u posljednjem izvještaju NATO-a o napretku, mora da nastavi reforme u oblastima koje se ispituju u okviru godišnjih nacionalnih planova, posebno kada je riječ o modernizaciji oružanih snaga i reformi bezbjednosnih snaga, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je na samitu u Velsu u septembru 2014. godine, Alijansa istakla da, više nego ikada, postojeći strategijski kontekst zahtjeva da zemlje kandidati dijele vrijednosti i principe na kojima počiva NATO.

Kako je naznačeno u članu 10 Sjeverno-atlanskog sporazuma, pozivnica za članstvo mora biti procijenjena na osnovu doprinosa zemlje kandidata, bezbjednosti u evro-atlanskom prostoru.

Kada je riječ o Crnoj Gori, sastanak Vijeća sa crnogorskim vlastima planiran je u posljednjem kvartalu 2015. godine, kako bi ponovo diskutovali o primjeni Akcionog plana za članstvo (MAP).

"Na osnovu zaključaka sa samita u Velsu, kandidatura Crne Gore biće preispitana u tom periodu", zaključuje se u odgovoru press sluzbe francuskog predsjednika, dostavljenom televiziji Vijesti.

(RTCG)

Portal Analitika

Komentari (12)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Nije kozana..
12.03.2015. 21:28

...no stanište gospar Gojka Đurašinovića-koji,na njegovu žalost, nema na teritoriji CG-ni njega ni telefona sa kojega piše "kolumne-stanje u staništu" (izvor tel. T-com 1181!)!

0
2
G Gojko Đurašinović
12.03.2015. 13:30

Valjda kozana,bolje mu pasuje

12
0
Š Što se toliko prepadoste od
12.03.2015. 09:20

...Kozaka sa Dona-Dragana Šepelja? Ajde te de junačine sa Morače i Zete-potpišite se pa onda guručite!

0
2
K Kiko
11.03.2015. 18:04

A bježi tamo Šepelju, zoblji to što ti stavi u tanjir Denis Mandić i mlati po portalima đe je mjesto takijema ko što si ti.

0
0
T Tile
11.03.2015. 12:11

Stvarno, otkud ovaj pljuvač na Analitici?

1
0
S Samo treba vjerovati..
11.03.2015. 11:41

..političarima i njihovim poslinijema,analitičarima i statističarima-i biti će vam po taman u glavu? Da sam u pravu evo kako je analitičario gospon Dušan Janjić-zaduženik za Pčinjski okrug(Vranje i okolica),na ovaj Portal 08/03/2015 u 08:13 ura:" Izjava francuskog prešednika F.Olanda data u momentu kada u Francuskoj buja nacionalizam i data je samo da bi se dodvorio biračima pred izbore....Ova izjava sa Crnom Gorom nema veze...."! Dakle,zbora nema o pravim stvarima-istinama s pravoga mjesta-u pravo vrijeme-blagovremeno-bez dileme ? Drito u -s r i d u?

0
0
B Bary
11.03.2015. 09:42

Dragan Šepelj, pljuvač sa velikosrpskih portala na Analitici!? Loš znak za ovaj portal!

3
0
D Deda
11.03.2015. 06:54

Vala i NATO ima neke cudne arsine.Primili su Albaniju gdje se bas nije istakao drzavni aparat u borbi protiv korupcije a Crnu Goru nece?

5
0
S Starocrnogorac
11.03.2015. 09:06

U Albaniji je bilo ,kao i u svim drzavama regiona,pravosnasnih presuda za visoku korupciji.U Srbiji je gradonacelnici Smedereva potvrdjena kazna od 15 g zatvora.

1
0
D Dragan Šepelj
10.03.2015. 21:55

Kako je moguće da neko ko se smatra iskusnim novinarem izabere ovaj naslov a da očekuje da ga neko malo upućeniji ne okarakteriše kao režimskog novinara? Svi znamo da će formalno odluka o članstvu biti donesena u Velsu, krajem godine. Ovdje je ključni detalj, svima jasno objašnjenje Francuske: DA NISMO SPREMNI ZA NATO. BAŠ MI, NE OVI ILI ONI. CRNA GORA. To je morao biti naslov, draga gospodo.

9
16
A Anonimno-651503975
11.03.2015. 02:07

Ne raduj se prije vremena. Ovu izjavu vidim kao smeksavanje stava nakon pritisaka iz EU i US. Meni se cini da u US imamo solidnu podrsku a oni su kljuc. Medjutim do sad smo culi dosta izjava od EU/NATO autoriteta da je CG spremna za NATO. Prije bi rekao da je to stvar prilika u NATO. Na kraju Albanija je usla. Koliko je bila spremna zavisi koliko je tada NATO bio spreman da prima. NATO Top commander: "“Militarily, they’re ready to go,” [U.S. Navy Adm. James] Stavridis said, indicating that the decision will not be made by generals but by NATO’s political leadership. . . ." Vojno smo premni. Odluka je na politickom vodjstvu NATO.

4
1
A Anonimno-2064033359
11.03.2015. 02:11

Srbima svane kad Francuzi nesto kazu o Crnoj Gori. Kad smo dobili datum pregovora sa EU, Francuska je ucjenjivala ostatak EU i jedina bila protiv, da bi Srbiju progurali naprijed. Sepelju pa imas "Dan" imas beogradsku stampu, imas RUssia Today. Zasto citas "rezimski" portal? Vjerovatno iz sklonosti ka Crnoj Gori. U NATO cemo uci ove, iduce ili kroz 5 godina, ali smo prvi u redu za ulazak

6
0