NATO

RAKČEVIĆ: Odluku o članstvu u NATO donijeti na referendumu

Pitanje evroatlantskih integracije je pitanje racionalnog odnosa i realnog sagledavanja pozicije Crne Gore, smatra koordinator Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević.
RAKČEVIĆ: Odluku o članstvu u NATO donijeti na referendumu
Portal AnalitikaIzvor

On je, gostujući u CDT-ovom Info centru, kazao je da je strateško opredjeljenje građanskog pokreta URA da Crna Gora bude članica i Evropske unije i Alijanse, i da se u mnoštvu argumenata za i protiv, uvijek može naći jedan više za NATO.

“Pitanje evroatlantskih integracije je pitanje racionalnog odnosa i realnog sagledavanja pozicije Crne Gore. Moramo biti svjesni veličine naše zemlje i svojih dometa”, kazao je Rakčević.

Crna Gora, kako je naveo, treba da slijedi svoj interes i da vodi realpolitiku.

“Intimno i emotivno, i ako Crna Gora ne bi bila slamka među vihorove, ja bih rekao da je poželjna opcija neutralno. To bih rekao kad ne bih znao da se nalazimo na spoju i razdvajanju različitih svijetova i civilizacija, na tektonski nestabilnom području”, pojasnio je Rakčević.

On je naglasio da je zadatak ozbiljne politike da prepozna procese, ističući da je današnja Crna Gora okružena zemljama koje su članice NATO-a.  Rakčević je rekao da, iako zvuči kao jeres, vjeruje da će i Srbija za nekoliko godina pokrenuti to pitanje.

On smatra da su ekonomski argumenti u ovoj priči jednako važni i da su vezani za stabilnost.

„Najveći prihod od turizma imaju zemlje NATO-a. Uvjeren sam da će Crna Gora imati više investitora ako uđe u NATO, i to ne sumnjivih, već ozbiljnih”, kazao je Rakčević.

Prema njegovim riječima, čak i oni koji osporavaju članstvo u NATO žele vrijednosti zapada, i to ne samo Evrope.

Rakčević je kazao da su u pokretu URA protivnici izgradnje baza na teritoriji Crne Gore.

On je rekao da se nada i da očekuje da će Crna Gora dobiti pozivnicu za članstvo u Alijansi.

„To je mješavina geostrateških procesa, želja i ispunjenih zahtjeva koji su postavljeni pred Crnom Gorom. Mislim da je u oblasti vojske i bezbjednosti došlo do unaprjeđenja, ali se više mora uraditi u oblasti vladavine prava i borbe protiv kriminala i korupcije”, kazao je Rakčević.

On je rekao da mu je bliža varijanta da odluku o članstvu u NATO treba donijeti na demokratskom referendumu.  Rakčević je kazao da ne isključuje mogućnost da nakon odluke o članstvu dođe i do parlamentarnih izbora.

On smatra da je realniji scenario da prvo bude odluka o pozivnici, zatim parlamentarni izbori, nakon čega će novi saziv parlamenta odlučiti kako će se donijeti odluka o tome.

Govoreći o svom povratku na političku scenu, Rakčević je kazao da je “san iz 90-ih godina različit od jave 2015”.

"Ja sam razočaran u šta se pretvorio taj san i zato se vraćam u politiku. Đavo mi ne da mira. Mislim da treba novi inicijalni impuls i da Crna Gora mora snažnije ući u promjene i da je ura za promjene“, dodao je Rakčević.

(MINA) 

Portal Analitika