NATO

RAKČEVIĆ: Odluku o članstvu u NATO donijeti na referendumu

Pitanje evroatlantskih integracije je pitanje racionalnog odnosa i realnog sagledavanja pozicije Crne Gore, smatra koordinator Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević.
RAKČEVIĆ: Odluku o članstvu u NATO donijeti na referendumu
Portal AnalitikaIzvor

On je, gostujući u CDT-ovom Info centru, kazao je da je strateško opredjeljenje građanskog pokreta URA da Crna Gora bude članica i Evropske unije i Alijanse, i da se u mnoštvu argumenata za i protiv, uvijek može naći jedan više za NATO.

“Pitanje evroatlantskih integracije je pitanje racionalnog odnosa i realnog sagledavanja pozicije Crne Gore. Moramo biti svjesni veličine naše zemlje i svojih dometa”, kazao je Rakčević.

Crna Gora, kako je naveo, treba da slijedi svoj interes i da vodi realpolitiku.

“Intimno i emotivno, i ako Crna Gora ne bi bila slamka među vihorove, ja bih rekao da je poželjna opcija neutralno. To bih rekao kad ne bih znao da se nalazimo na spoju i razdvajanju različitih svijetova i civilizacija, na tektonski nestabilnom području”, pojasnio je Rakčević.

On je naglasio da je zadatak ozbiljne politike da prepozna procese, ističući da je današnja Crna Gora okružena zemljama koje su članice NATO-a.  Rakčević je rekao da, iako zvuči kao jeres, vjeruje da će i Srbija za nekoliko godina pokrenuti to pitanje.

On smatra da su ekonomski argumenti u ovoj priči jednako važni i da su vezani za stabilnost.

„Najveći prihod od turizma imaju zemlje NATO-a. Uvjeren sam da će Crna Gora imati više investitora ako uđe u NATO, i to ne sumnjivih, već ozbiljnih”, kazao je Rakčević.

Prema njegovim riječima, čak i oni koji osporavaju članstvo u NATO žele vrijednosti zapada, i to ne samo Evrope.

Rakčević je kazao da su u pokretu URA protivnici izgradnje baza na teritoriji Crne Gore.

On je rekao da se nada i da očekuje da će Crna Gora dobiti pozivnicu za članstvo u Alijansi.

„To je mješavina geostrateških procesa, želja i ispunjenih zahtjeva koji su postavljeni pred Crnom Gorom. Mislim da je u oblasti vojske i bezbjednosti došlo do unaprjeđenja, ali se više mora uraditi u oblasti vladavine prava i borbe protiv kriminala i korupcije”, kazao je Rakčević.

On je rekao da mu je bliža varijanta da odluku o članstvu u NATO treba donijeti na demokratskom referendumu.  Rakčević je kazao da ne isključuje mogućnost da nakon odluke o članstvu dođe i do parlamentarnih izbora.

On smatra da je realniji scenario da prvo bude odluka o pozivnici, zatim parlamentarni izbori, nakon čega će novi saziv parlamenta odlučiti kako će se donijeti odluka o tome.

Govoreći o svom povratku na političku scenu, Rakčević je kazao da je “san iz 90-ih godina različit od jave 2015”.

"Ja sam razočaran u šta se pretvorio taj san i zato se vraćam u politiku. Đavo mi ne da mira. Mislim da treba novi inicijalni impuls i da Crna Gora mora snažnije ući u promjene i da je ura za promjene“, dodao je Rakčević.

(MINA) 

Portal Analitika

Komentari (12)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K Kamen
11.03.2015. 17:26

A zasto se plasite narodne volje? Pa valjda je civilizacijsko i demokratsko pravo svakog naroda na opredeljenje, pogotovo po ovom pitanju. Pa ne moze se pitati desetak ljudi po ovako vaznom pitanju vec cijela drzava zar ne?

2
0
d danilo stojanovic
11.03.2015. 10:19

g Rakcevicu, Iskreno, nikada nijsam ocekivao da cete vi traziti referendum? Zasto? Kada dobro znate koja propagandna veljesrpska masina (ukljucujuci nesrazmjerno dominantne medije iz Beograda) stoji iza protivnika clanstva u NATO? Da ne pominjemo SPC i njihovo igranje na najnize nacionalisticke i sovinisticke instinkte. Da ne pominjemo koliko se malo zna o znacaju ovog pitanja? Dok vi izigravate "objektivnog posmatraca" pogledajte erupcije odusevljenja i strast protivnika NATO. Oni bar ne kriju da mrze CG. Vi se pretvarate da je volite.

3
3
A Anonimno-809497767
11.03.2015. 13:50

Postovani Danilo, Rakcevic je davno prestao biti patriota prema ovoj drzavi. Pogledajte ovu perfidnost. Govori o znacaju NATO ali onda prakticno stane na veljesrpsku stranu trazeci referendum. To je apsolutno sve sto srpska strana zeli od njega. Upravo je taj tehnicki detalj vazniji od sve price prije toga. Gradjanski pokret sa saveznicima DF-a moze dovesti samo brojniji DF na vlast. Ovo je isti pokusaj kao i sa Pozitivnom

1
1
N Nk
11.03.2015. 09:42

Osnivam stranku i svaki dan sam u medijima.Ili bar nevladinu organizaciju.

0
1
r realista
11.03.2015. 07:13

Poslovno ostvaren čovjek, bez ikakvih repova za sobom. Sigurno da on može istinski pokrenuti reformske promjene u Crnoj Gori. Puna podrška, jer poslednja je URA.

4
6
L L Dabanović
11.03.2015. 05:43

Danas je već vidljivo da svi oni u Crnu Goru-koji su došli na razne mahinacije do državnog zemljišta i monetarnih marifetluka iz državne kase-da su se međusobno time čašćavali uz obavezu da poziciju i opoziciju prilagode tako da se sve može po njihovoj volji mijenjat i legalizovat.Danas je svakom jasno da takvima ne odgovara ni NATO ni Evropa jer š njima dolizi i vladavina prava.Pa sve čine-ako ne mogu spriječiti-da što duže odugovlače ulazak u NATO i Evropu.Taj ulazak nije samo garant stabilizacije regiona nego i vladavine prava-đe zakoni i sudovi moraju vršiti provjere-vraćanje nepravo uzetog i kazne za sve što se dešavalo poslednjih 25 godina a možda i od 1918g. Ko zna možda ste i vi čašćavani za ono kako ste činjeli od današnjeg predśedništva vlade i države-koji su više srpski i regionski a ponajmanje svoji/crnogorski.A opet i ovaj vaš povratak u sve ono bez crnogorskog predznaka daje mi opravdanu sujmu za ovo što rekoh.

2
1
A Anonimno-1019731764
11.03.2015. 00:41

U pravu je bio Medo, evo je ova Rakceviceva partija vec sada pocela uveliko da podsjeca na nesretni PZP. U stilu mi smo deklarativno za ovo, ali i nismo bas nesto previse. Ono moze, a i ne mora. Tako cete daleko dogurat.

7
3
M Maslinar
10.03.2015. 21:24

Zarko, pamtim te od pocetka 90tih. Tada sam te i glasao, jos u vremenu Ante Markovica. Sada citam tvoj stav o referendumu. Vrlo se ne slazem sa tobom.

14
6
A Anonimno-189853284
11.03.2015. 01:59

Kad su im finansijeri Rusi, bas kao i DF-u.

6
3
B Boka
11.03.2015. 03:02

A što imaš protiv demokratije?

3
1
A Anonimno-847641462
10.03.2015. 21:03

E, kada je na referendumu, necete i ati moj glas. A taman sam se pinafala

11
9
A Anonimno-1025033191
11.03.2015. 09:24

Au, što ti je rezon....

0
0