Svijet

Finska: Kazna od 54.024 eura zbog prekoračenja brzine

Prije nekoliko dana na adresu finskog milionera Reima Kuisla stigla je neobična kazna za prekoračenje brzine. On će za ovaj saobraćajni prekršaj morati da plati iznos od 54.024 eura!
Finska: Kazna od 54.024 eura zbog prekoračenja brzine
Portal AnalitikaIzvor

Dogodilo se to krajem februara, kada ga je snimila policija. Na dionici puta gdje je brzina ograničena na 80 km/h, on se kretao brzinom od 103 km/h. Prema finskim zakonima, visina kazne za saobraćajni prekršaj direktno je determinisana visinom primanja vozača. S obzirom da Kuisla zarađuje 6,5 miliona eura godišnje, policija je "prostom matematikom" došla do novčane kazne od 54.024 evra.

Na svom Facebook profilu Kuisla je naspisao da u Finskoj ne mogu da žive određeni tipovi ljudi, posebno oni koji imaju visoka primanja i bogatstvo, ističući da razmišlja o odlasku iz zemlje.

Možda ćete biti iznenađeni, ali činjenica je da ovo nije najveća kazna za prekoračenje brzine u Finskoj- 2002. godine, izvršni direktor kompanije Nokia, na svom motociklu marke Harley Davidson, na dionici puta gdje je dozvoljena brzina 75 km/h kretao se 75 km/h brže. Za ovaj prekršaj morao je da plati 116.000 eura.

(automagazin.rs)

 

Portal Analitika