Društvo

Inspektori preduzeli mjere prema 1.250 stranih državljana

Službenici Sektora granične policije Uprave policije MUP-a – inspektori za strance su od početka 2014. godine, u okviru akcije „Pojačana kontrola kretanja boravka i rada stranaca“, preduzeli zakonske mjere prema 1.250 stranih državljana, izjavio je načelnik Odsjeka za strance, vize i suzbijanje nezakonitih migracija Uprave policije MUP-a Dragan Stevanović.
Inspektori preduzeli mjere prema 1.250 stranih državljana
Portal AnalitikaIzvor

"Službenici granične policije Bar – policijski inspektori za strance su, u saradnji sa službenicima Uprave za inspekcijske poslove, 04. marta 2015. godine na teritoriji Opštine Budva izveli pomenutu akciju, kojom je izvršena kontrola gradilišta hotela „Crystal Pallace“ u Petrovcu, investitora „Euromix trade“ d.o.o. iz Podgorice, a čiji su podizvođači firme „Giprom“ iz Plava, „12. maj“ iz Herceg Novog, „Europontis“ iz Beograda i „Ramel“ iz Nikšića. Tom prilikom su za 84 stranih državljana, 72 državljana Bosne i Hercegovine i 12 državljana Republike Srbije, donijeta rješenja o otkazu boravka do 90 dana shodno, članu 32 Zakona o strancima jer nijesu posjedovali odobrenje privremenog boravka po osnovu zaposlenja, a uručeno je i 20 prekršajnih naloga za 17 državljana BiH i tri državljana Srbije zbog počinjenog prekršaja iz člana 34 Zakona o registrima prebivališta i boravišta. Dakle, u ovom slučaju procesuirano je ukupno 104 lica", naveo je Stevanović.

Inspektori za strance su u periodu od 1. januara 2014. do 1. marta ukupno izveli 696 akcija usmjerenih na pojačanu kontrolu kretanja boravka i rada stranaca, od kojih je 415 akcija izvedeno sa službenicima Uprave za inspekcijske poslove. 

"U ovim akcijama prekršajno su procesuirana 473 stranca, i to 393 zbog neprijavljenog boravka i 80 zbog nezakonitog boravka. Od lica koja su procesuirana zbog nezakonitog boravka, za 55 su donijeta rješenja o roku za napuštanje zemlje, shodno članu 62 Zakona o strancima. U navedenom periodu su za 673 stranca donijeta rješenja o otkazu boravka do 90 dana,

shodno članu 32 stav 1 tačka 5 Zakona o strancima, iz razloga što je postojala osnovana sumnja da su  boravak koristili da bi obavljali građevinske poslove, bez privremenog boravka po osnovu zaposlenja. Što se tiče strukture stranih državljana prema kojima su preduzete zakonske mjere, u najvećem broju slučajeva se radilo o državljanima Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, dok su takva lica najviše zaticana na teritorijama opština Budva, Podgorica, Herceg Novi i Bar", naveo je Stevanović.

Podsjetio je da su akcije preduzete u skladu sa Zaključkom Vlade Crne Gore od 14. februara 2013. godine, kojim su Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove zadužene da intenziviraju aktivnosti u cilju smanjivanja obima neprijavljenog rada i nezakonitog kretanja i boravka stranaca.

Službenici Uprave policije i Uprave za inspekcijske poslove su u navedenom periodu izvršili 2.531 kontrolu ugostiteljskih objekata, 942 kontrole gradilišta, dok su privredni subjekti kontrolisani 591 put, privatna prenoćišta 132 a hoteli 123 puta.

Portal Analitika