Društvo

MARKOVIĆ: Izvještaj o radu Komisije u završnoj fazi

Izvještaj o dosadašnjem radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, njihovih ubistava i napada na imovinu medija, u završnoj je fazi i biće objavljen u narednim sedmicama, saopštio je predsjednik tog tijela Nikola Marković. Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je ranije danas na Komisiju da poveća transparentnost objavljivanjem izvještaja o radu.
MARKOVIĆ: Izvještaj o radu Komisije u završnoj fazi
Portal AnalitikaIzvor

“Uvažavajući opravdan apel HRA, kao predsjednik komisije ističem da je izvještaj o dosadašnjem radu u završnoj fazi, i da će u narednim sedmicama biti prezentiran javnosti”, kazao je Marković.

On je rekao da je u završnoj fazi izrada sajta Komisije, gdje će sva dokumentacija koja nije označena oznakom tajnosti biti dostupna, kako nevladinim organizacijama, tako i građanaima.

“U proteklom periodu Komisija je obavila veliki posao, počevši od međunarodne akcije o zaštiti novinara, pod pokroviteljstvom OEBS-a, koja će ubrzo biti prezentovana preko medija u Crnoj Gori. Članovi komisije učestvovali su i na trening obuci u Budvi koju smo organizovali u saradnji sa Građanskom alijansom, ali ono što je najvažnije od svega jeste da je u toku klasifikacija i kodifikacija dokumentacije koja se tiče napada na naše kolege”, naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, radi se o ozbiljnom i iscrpnom poslu, jer treba uporediti ozbiljnu dokumentaciju koja je počela da pristiže.

“Nakon naših kritika državnim organima, kako policija tako i tužilašvo počeli su da dostavljaju dokumentaciju, a sada trebamo da vidimo kakav je kvalitet i upotrebljivost te dokumentacije da bi mogli da napravimo što kvalitetniji izvještaj”, kazao je Marković.

On je rekao da očekuje da će čitav posao biti gotov u narednim sedmicama.

“I sa tim predlogom izaći ćemo, ne samo u javnost, već i pred Vladu”, dodao je Marković.

(MINA) 

Portal Analitika