Društvo

FZO: Apoteke juče izdale 40 hiljada kutija lijekova

Drugi dan realizacije projekta „Sa receptom i u privatne apoteke“ protiče uglavnom prema očekivanjima pa naši osiguranici sa ovjerenim receptom od izabranog doktora i sa ovjerenom zdravstvenom knjižicom mogli su i danas podizati lijekove u 108 privatnih apoteka u Crnoj Gori. Juče je u privatnim apotekama realizovano 9.576 recepata, odnosno izdato 13.589 kutija lijekova. S druge strane, u apotekama Montefarma juče je realizovano ukupno 14.762 recepta, odnosno izdato 26.503 kutije lijekova, saopšteno je Portalu Analitika iz Fonda za zdravstveno osiguranje.
FZO: Apoteke juče izdale 40 hiljada kutija lijekova
Portal AnalitikaIzvor

"Danas je  kod privatnih apoteka do 15.30 sati realizovano 5.867 recepata, a izdato 8.061 kutija lijekova.  U Montefarmovim apotekama  realizovano je 8.629 recepata, a izdato istovremeno 15.240 kutije lijekova. Dakle, samo za jučerašnji dan realizovano je ukupno 24.338 recepata, a izdato 40.092 kutije lijekova", precizirano je u saopštenju.

Kako se dodaje,  i danas i juče bilo je sporadičnih problema u podizanju lijekova na recept u privatnim apotekama, a u jednom trenutku došlo je i do zastoja zbog preopterećenosti informacionog sistema uslovljenog izdavanjem velikog broja recepata.

"Međutim, sistem je odgovorio svim planiranim zahtjevima, i osim pomenutog kratkog zastoja  možemo konstatovati da je tehnička pouzdanost sistema na visokom nivou. Imajući u vidu da je ovo tek drugi dan realizacije potpuno novog projekta, apelujemo na građane da imaju strpljenja jer se  slična situacija dešavala se i u početnim fazama realizacije nekih prethodnih projekata, poput izabranog doktora. Očekujemo da se u narednim danima realizacija recepata nastavi predviđenom dinamikom i odvija bez problema", ističe se u saopštenju.

 

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Mila K
10.03.2015. 18:19

Jel ovo dobijeno iz onog sistema koji juce nije radio ponekad tokom dana, taman kao i kada su se uvodili izabrani ljekari? Prosto da se ne vjeruje kada se vazne CG institucije ne zele pokriti usima jer naravno nista nisu naucili iz gresaka iz prethodnih reformisanja po dcijenu reformisanja a ne poboljsanja kvaliteta usluge pruzanja pravilne zdravstvene njege ali zato danas spinuju kako bi opravdali svoje lose organizovanje.

0
1
b branko365
10.03.2015. 17:46

Prosjecna cijena kutije u nabavci je 7 eura. Znaci ukupno 280.000 eura ljekova za jedan dan. To je vekna hljeba po stanovnuku dnevno za ljekove na recept. Pod hitno organizovati da u apotekama prije izdavanja lijeka moraju procitati sva nezeljena dejstva za svaki lijek svakom pacijentu. Ne trebaju nama ljekovi nego edukacija o ljekovima i njihovoj stetnosti. Ljekovi se kod nas vise jedu nego hljeb.

2
1