Društvo

FZO: Apoteke juče izdale 40 hiljada kutija lijekova

Drugi dan realizacije projekta „Sa receptom i u privatne apoteke“ protiče uglavnom prema očekivanjima pa naši osiguranici sa ovjerenim receptom od izabranog doktora i sa ovjerenom zdravstvenom knjižicom mogli su i danas podizati lijekove u 108 privatnih apoteka u Crnoj Gori. Juče je u privatnim apotekama realizovano 9.576 recepata, odnosno izdato 13.589 kutija lijekova. S druge strane, u apotekama Montefarma juče je realizovano ukupno 14.762 recepta, odnosno izdato 26.503 kutije lijekova, saopšteno je Portalu Analitika iz Fonda za zdravstveno osiguranje.
FZO: Apoteke juče izdale 40 hiljada kutija lijekova
Portal AnalitikaIzvor

"Danas je  kod privatnih apoteka do 15.30 sati realizovano 5.867 recepata, a izdato 8.061 kutija lijekova.  U Montefarmovim apotekama  realizovano je 8.629 recepata, a izdato istovremeno 15.240 kutije lijekova. Dakle, samo za jučerašnji dan realizovano je ukupno 24.338 recepata, a izdato 40.092 kutije lijekova", precizirano je u saopštenju.

Kako se dodaje,  i danas i juče bilo je sporadičnih problema u podizanju lijekova na recept u privatnim apotekama, a u jednom trenutku došlo je i do zastoja zbog preopterećenosti informacionog sistema uslovljenog izdavanjem velikog broja recepata.

"Međutim, sistem je odgovorio svim planiranim zahtjevima, i osim pomenutog kratkog zastoja  možemo konstatovati da je tehnička pouzdanost sistema na visokom nivou. Imajući u vidu da je ovo tek drugi dan realizacije potpuno novog projekta, apelujemo na građane da imaju strpljenja jer se  slična situacija dešavala se i u početnim fazama realizacije nekih prethodnih projekata, poput izabranog doktora. Očekujemo da se u narednim danima realizacija recepata nastavi predviđenom dinamikom i odvija bez problema", ističe se u saopštenju.

 

Portal Analitika