Društvo

Predstavljanje projekta “bez barijera za socijalno uključivanje”

Regija Friuli Venecija Đulija, na čelu sa Deborom Serakjani, organizovaće od 23. do 25.marta susret u Crnoj Gori povodom Evropske godine razvoja, a koji je organizovan od strane Evropske komisije pod nazivom "Bez barijera za socijalno uključivanje".
Predstavljanje projekta “bez barijera za socijalno uključivanje”
Portal AnalitikaIzvor

Susret će se održati u Kotoru i Podgorici, i fokusiraće se na dva projekta o saradnji koje finansira regija FVG: jedan od njih predstavlja Opština Monfalkone i odnosi se na razmjenu iskustava u psihijatriji među Odsjecima mentalnog zdravlja u Trstu, u  Udinama i u psihijatrijskoj bolnici u Kotoru, koja je ujedno i najveća u Crnoj Gori. Drugi projekat predstavlja COSM Pordenone, koji namjerava da realizuje deset socijalnih zadruga u Crnoj Gori.

Tokom dana, 23. i 24. su predviđene obrazovne aktivnosti u Kotoru i u Podgorici, dok 24, u večernjim satima u pozorištu Kulturnog centra "Nikola Đurković" u Kotoru će biti predstavljen komad poznate italijanske spisateljice Daće Maraini "Estravaganza", a koji je priredila Accademia della follia (pozorišna trupa Claudia Miskulina). U srijedu, 25. marta u 09.30 u crkvi Svetog Pavla u Kotoru, poslije pozdrava gradonačelnika Kotora Aleksandra Stjepčevića i italijanskog ambasadora Vinćenca Del Monaka će biti organizovan forum u kojem će prisustvovati, između ostalog, Đani Torente, regionalni savjetnik za kulturu, sport i solidarnost, Emiliano Edera, član Predsjedničkog ureda regionalnog vijeća, Franko Codega, Predsjednik šeste komisije Regionalnog Vijeća i Silvia Altran, gradonačelnik grada Monfalcone.

Biće prisutni također SašaDender, predsjednik Italijanske Zajednice Crne Gore i Fabricio Soma, Predsjednik Università popolare u Trstu. Aktivnosti, koje će se odvijati na italijanskom jeziku, a na koje će biti pozvani učenici škola i univerziteta u kojima se predaje italijanski jezik, će voditi Lućia Belaspiga, kolumnista časopisa Avvenire. U pripremi je i sastanak sa gradonačelnikom Podgorice Slavoljubom Stjepovićem u Podgorici u 14.30, dok u 18.30 u gradonačelnikovoj rezidenciji će biti organizovan koktel tokom kojega će prisutne pozdraviti ambasador Vinćenco Del Monako.

Pri završetku susreta, savjetnik Đani Torente će posjetiti Laboratoriju za morsku biologiju  u Kotoru, u znak sjećanja na Maria Busanija, zaljubljenika u more iz Trsta, koji je preminuo 2013. godine, a izumitelj je prvog pogona za uzgajanje dagnji i kamenica u CrnojGori.

 

Portal Analitika