Društvo

U Sarajevu održana svečanost povodom nominacije Stećaka za upis na UNESCO listu

Profesor Branislav Mićunović, predsjednik Nacionalne komisije za UNESCO, obratio se danas na svečanosti povodom nominacije Stećaka – srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika za upis na UNESCO listu svjetske kulturne i prirodne baštine, koja se održala u Sarajevu, u organizaciji Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.
U Sarajevu održana svečanost povodom nominacije Stećaka za upis na UNESCO listu
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, prisutnima su se na svečanosti obratili i Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH,  Sanja Šaban, pomoćnica ministra kulture Republike Hrvatske, Mirela Mulalić –Handan, izvršna direktorica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hrecegovine i prof. dr Dubravko Lovrenović, predsjednik Komisije.

Na svečanosti su prisustvovali stručnjaci iz četiri zemlje regiona, koji su radili na pripremi nominacionog dosjea, među kojima su i predstavnici Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Crne Gore.

„Proces nominacije Stećaka započeo je u Sarajevu u novembru 2009. godine potpisivanjem pisma namjere o zajedničkoj nominaciji predstavnika Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Nominovano je ukupno 30 nekropola stećaka, od čega su 22 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore i dvije nekropole iz Hrvatske. Nominacija je zvanično predata Irini Bokovoj, generalnoj direktorki UNESCO, u junu 2014. godine, a Centru za svjetsku baštinu UNESCO, shodno proceduri u januaru ove godine, nakon čega je zvanično otpočeo proces evaluacije“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

U svom obraćanju, prof. Mićunović je izrazio veliko zadovoljstvo što je bio jedan od pokretača ovog projekta u ime Vlade Crne Gore i što je u prilici da zajedno sa ostalima proslavi uspješnu realizaciju složenog i zahtjevnog posla, kakav je izrada nominacije. “Nominacioni dosje za upis Stećaka na UNESCO listu svjetske kulturne i prirodne baštine je jedan od najznačajnijih međudržavnih, regionalnih projekata u oblasti kulture, kojim smo na najbolji mogući način potvrdili uspješnost naše saradnje i zajedničke misije u očuvanju, valorizaciji i promociji zajedničkog nasljeđa“, istakao je Mićunović.

On je dalje izrazio uvjerenje da će Ministarstva kulture i Nacionalne komisije za UNESCO četiri zemlje raditi i dalje predano na očuvanju i promociji zajedničke baštine i da će ovaj projekat biti podstrek za brojne druge zajedničke poslove koji će se realizovati, a u korist valorizacije nemjerljivog kulturnog blaga.

Iskazao je uvjerenje da će svojevrsni kulturološki fenomen stećaka biti i međunarodno prepoznat i da će njihova izuzetna univerzalna vrijedost biti i formalno potvrđenja, odnosno da će Stećci postati dio svjetske kulturne baštine.

„Neka ovaj projekat bude primjer saradnje naših zemalja ne samo u ovoj, već i svim drugim oblastima, jer zajedno imamo mnogo toga da ponudimo i predstavimo svijetu. Crna Gora će u svim tim poslovima biti pouzdan partner“, zaključio je Mićunović.

 

Portal Analitika