Zanimljivosti

Humku koja krije arheološko otkriće decenije nijesu napravili ljudi!

Geolog koji je učestvovao u iskopavanju drevne grobne humke u Amfipolisu, na sjeveru Grčke, tvrdi da je grobnica, koja je otkrivena zajedno sa nizom prostorija, sagrađena kasnije nego te prostorije, piše Hafington post.
Humku koja krije arheološko otkriće decenije nijesu napravili ljudi!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Evangelos Kamburoglu takođe tvrdi da humku ispod koje su nađene prostorije i grobnica nijesu napravili ljudi, kako su arheolozi pretpostavljali, već je riječ o prirodnom brežuljku.

On je takođe rekao da je Lav iz Amfipolisa, ogromna skulptura lava na pijedestalu visoka preko 7,5 metara, bio pretežak da bi mogao da stoji na vrhu grobnice, kako su arheolozi prvobitno tvrdili.

“Zidovi grobnice jedva mogu da nose pola tone, a kamoli 1.500 tona, koliko, prema nekim procjenama, teži skulptura lava”, rekao je Kamburoglu.

On tvrdi da se grobnica u obliku kovčega, u kojoj su nađeni ostaci najmanje pet tijela, iz kasnijeg perioda nego glavna grobnica koju su uništili i opustošili pljačkaši.

“Na mermernim vratima spomenika vide se tragovi čestog korišćenja, što znači da su mnogi posjetioci dolazili i odlazili”, rekao je on.

amfipolis10

Prostorije s tavanicom u obliku luka datirane su u period između 325. godine p.n.e - dvije godine prije smrti starogrčkog vojskovođe i kralja Aleksandra Velikog - i 300. godine p.n.e, mada neki arheolozi vjeruju da potiču iz kasnijeg perioda.

Katerina Peristeri, koja je rukovodila najnovijim iskopavanjima, podržala je teoriju da je u grobnici možda sahranjen član Aleksandrove porodice ili jedan od njegovih generala.

Međutim, otkriće grobnice u obliku sanduka sa posmrtnim ostacima pet tijela dovelo je ovu teoriju u pitanje, a čini se da je Kamburogluovo saopštenje potpuno opovrgava.

Neki arheolozi koji su prisustvovali objavljivanju rezultata u subotu kritikovali su Peristerijevu zbog njenog odsustva i njenih metoda.

Aleksandar Veliki, čija se imperija prostirala od današnje Grčke do Indije, umro je u Vavilonu, a sahranjen je u Aleksandriji, koju je osnovao. Tačno mjesto njegovog groba jedna je od najvećih arheoloških misterija.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.