Abiznis

Argentina: Prezentacija privrednih potencijala Crne Gore

Vrlo uspješna posjeta nastavak je dobre saradnje Privredne komore Crne Gore i Ambasade, kako sa državnim organima Argentine, tako i sa predstavnicima brojnog iseljeništva u ovoj zemlji, porijeklom iz Crne Gore.
Argentina: Prezentacija privrednih potencijala Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Privredna delegacija Crne Gore predvođena ambasadorom Crne Gore Gordanom Stojovićem i predsjednikom PKCG Velimirom Mijuškovićem, imala je ovih dana  brojne sastanke sa privrednicima, političarima i iseljenicima u Argentini. U razgovorima iskazana je spremnost argentinskih privrednika da ulažu u Crnu Goru.

Brojnu crnogorsku delegaciju primio je argentinski premijer Horhe Kapetanic u zgradi Vlade Argentine. Prezentacija privrednih potencijala Crne Gore posebno je pripremljena, prvi put,  na španskom jeziku i prikazana je predstavnicima Ministarstva ekonomije Argentine, sektora za međunarodnu ekonomsku saradnju, privrednih komora i brojnih kompanija.

Ista prezentacija prikazana je i brojnim članovima ekonomske sekcije crnogorske zajednice Buenos Ajresa, gdje su razmijenjena mišljenja o modalitetima jačanja ekonomskog partnerstva sa iseljeništvom u ovom dijelu svijeta.

Pored toga, delegacija je posjetila Provinciju Ćako gdje su organizovani susreti sa predstavnicima Vlade i Bosnia sektora kao i članovima Crnogorskog društva Nikola I Roke Saenz Penje, a potpisan je i veoma važan ugovor o bratimljenju Cetinja sa Madjagajem. Delegacija je posjetila i najveću izvoznu luku u Argentini Rosario, te se u organizaciji počasnog Konzulata Crne Gore u Rosariju i Ambasade Crne Gore, imala prilike susresti sa najvažnijim privrednicima Provincije Santa Fe, druge po ekonomskoj moci i razvijenosti u Argentini.

Ranije, Kristijan Popović predsjednik opštine General Juan Madariaga (provincija Buenos Ajresa) i Gabrijel  Viljalon sekretar za kulturu održali su, radni sastanak sa Gordanom Stojovićem ambasadorom Crne Gore u Republici Argentini i brojnom privrednom delegacijom iz Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali i Velimir Mijušković predsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG), Ivan Saveljić potpredsjednik PKCG, kao i brojni predstavnici državnih i privatnih kompanija iz Crne Gore.  Ispred društva "Njegoš" iz ovog grada prisustvovali su Pedro i Marta Dragojević, te porodice Radonjić, Bulajić, Todorović i dr.

Predstavnici crnogorske delegacije su ovom prilikom gradonačelniku Kristjanu Popoviću uručili prigodne poklone, od kojih se posebno izdvaja posebno izdanje "Gorskog vijenca" koje mu je poslao Filip Vujanović predsjednik  Crne Gore, a uručio lično savjetnik predsjednika za ekonomska pitanja Ruždija Tuzović.

Ova posjeta  doprinijela je snaženju sveukupnih odnosa između dvije zemlje, kao i potencijalnom sklapanju brojnih ugovora u oblasti privrede i kulture.

Portal Analitika