Zanimljivosti

Solarne lampe iz kućne radinosti koje su promijenile svijet (VIDEO)

Onima koji žive u urbanim sredinama vještačko osvjetljenje možda se ne čini kao velika stvar, ali je činjenica da više od četvrtine svjetske populacije danas živi u mraku.
Solarne lampe iz kućne radinosti koje su promijenile svijet (VIDEO)
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Uprkos tome što je 2015. godinu Unesko proglasio Međunarodnom godinom svjetlosti, više od 25 odsto svjetske populacije danas nema pristup električnom osvjetljenju.

Svjesna veličine problema, 2011. godine dobrotvorna organizacija “MyShelter Foundation” sa Filipina osmislila je projekat simbolično nazvan “Liter of Light” (Litar svjetlosti) koji je mnogim siromašnim domaćinstvima širom zemlje obezbijedio ekološko i besplatno osvjetljenje.

Šokiran životnim uslovima lokalnog stanovništva, član organizacije, Ilak Dijaz razradio je ideju Alfreda Mosera, mehaničara iz Sao Paula, nastalu 2002. godine, stvorivši Solarnu bocu zahvaljujući kojoj je preko 15.000 domaćinstava dobilo osvjetljenje.

Danas, četiri godine kasnije, ovaj izum primijenile su 53 zemlje, u kojima je postavljeno preko 350.000 “svjetiljki”.

Članove organizacije “MyShelter Foundation” naročito raduje činjenica da ovaj patent nije u posjedstvu velikih, multinacionalnih korporacija.

“Ako dovoljno ljudi podučite tome kako se pravi Solarna sijalica, možete biti sigurni u to da će narod uvijek imati besplatno osvjetljenje. Tri do pet vati je sve što je potrebno da cijelo selo dobije ulične svjetiljke. Pomnožite to sa milion stanovnika koji primjenjuju ovu ideju i dobićete efekat koji bi mogao biti znatno moćniji od onog koji proizvodi bilo koja velika elektrana”, izjavio je Dijaz.

Uputstvo za izradu Solarne boce možete vidjeti ovdje:

Izvor i foto: b92,net

 

Portal Analitika