Finansije

Izmjene zakona o porezu na dohodak fizičkih lica pred Ustavnim sudom

Udruženje priređivača igara na sreću Montenegro Bet podnijeće danas Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim se svaki dobitak u igrama na sreću oporezuje sa 15 odsto. Iz udruženja tvrde da se na taj način uvodi nezabilježeno zakonsko rješenje koje nije moguće primijeniti.
Izmjene zakona o porezu na dohodak fizičkih lica pred Ustavnim sudom
Portal AnalitikaIzvor

“Ovim zakonskim rješenjem se na različit način tretiraju dobici koji su izraženi u novcu od onih koji su izraženi u robi, stvarima ili pravima, čime se ugrožava funkcionisanje slobodnog tržišta i favorizuju privredni subjekti koji isplaćuju dobitke izražene u robi, stvarima ili pravima”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Montenegro Beta zatražili su od Ustavnog suda da izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica proglasi neustavnim i na taj način omogući opstanak legalne industrije igara na sreću. Kako su kazali, zbog takvih zakonskih rješenja biće prinuđeni da pribjegnu zatvaranju objekata gdje se potencijalno ugrožavaju radna mjesta oko 3.000 ljudi koji rade u industriji igara na sreću, a Crna Gora će ostati bez stabilnih budžetskih prihoda, prenosi Mina business.

“Igračima se ne smije odbijati ništa kako od uloga tako i od dobitka, jer će se u tom slučaju igrači preseliti na strane internet sajtove, kod nelegalnih priređivača gdje ovako zamišljenih poreza nema. Domaći legalni sajtovi u tom slučaju neće biti konkurentni”, rekli su iz Montenegro Beta.

Prema njihovim riječima, primjenom takvog zakonskog rješenja i daljim urušavanjem legalnih priređivača stvoriće se loš privredni ambijent u kojem će se kompletna djelatnost preseliti u sivu zonu odnosno nelegalno tržište.

“Ukoliko Crna Gora zbog svega ovoga natjera priređivače da zatvore svoje kompanije, ona neće biti u mogućnosti da nastavi finansiranje potreba iz socio-humanitarne djelatnosti i osoba sa invaliditetom, kao i razvoj sporta, kulture i tehničke kulture i drugih aktivnosti koje se finansiraju kroz budžetske prihode od igara na sreću”, zaključuje se u saopštenju.

Podsjetimo, izmjenama Zakona, koje su usvojene krajem decembra, dobici fizičkih lica ostvareni od igara na sreću, osim nagradnih igara, smatraju se izvorom prihoda i oporezuju se po stopi do 15 odsto.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.