Sci/Tech

"Solar Impuls 2" savladao prvu etapu bez problema (VIDEO)

Avion "Solar Impuls 2" sletio je sinoć bez problema u Oman, svoju prvu etapu na putu oko svijeta bez goriva.
"Solar Impuls 2" savladao prvu etapu bez problema (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Revolucionarna letjelica, koja leti isključivo zahvaljujući energiji sunca, obavila je svoj prvi let od Abu Dabija, prijestonice Ujedinjenih Arapskih Emirata, do Muskata, glavnog grada Omana, za 13 sati i dva minuta.

Za komandama je bio Švajcarac Andre Boršberg, dok će njegov kopilot i zemljak Bertran Pikar pilotirati avionom tokom današnje etape, od Muskata do indijskog grada Ahmedabada.

"SI2" je poletio sa aerodroma u Abu Dabiju jutros u 07:12 časova po lokalnom vremenu (03:12 GMT), a sleteo je na aerodrom u Muskatu u 20:14 časova (16:14 GMT).

U narednih pet mjeseci jednosjed će letjeti s kontinenta na kontinenta i preletjeti Pacifik i Atlantik, s planom da sleti na raznim lokacijama širom svijeta, ukupno 12 etapa i promoviše kampanju o čistim tehnologijama.

1003solarimpulse1

To je jednosed sa 17.248 solarnih ćelija koje snabdijevaju avion sa obnovljivim izvorima energije, a raspoređene su po krilima aviona dugim 72 metra, gotovo koliko i krila Erbasa A380.

Avion je načinjen od ugljeničnih vlakana tako da je težak svega 2,5 tona, poput većeg automobila, ili svega jedan odsto težine Erbasa.

Plod 12-godišnjih istraživanja, avion švajcarske proizvodnje će letjeti bez kerozina, isključivo zahvaljujući energiji sunca.

Boršberg je naveo da je cilj da se stvori svijest o zamjeni "stare zagađujuće tehnologije sa čistim i efikasnim tehnologija".

"Želimo da podijelimo našu viziju o čistoj budućnosti", kazao je za AFP Pikar, ističući da njihova misija treba da doprinese borbi protiv klimatskog zagrijevanja promocijom "novih zelenih tehnologija".

Izvor: blic.rs

 

Portal Analitika