Svijet

MERKEL: Armija EU je projekat budućnosti

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržava predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera u njegovoj ideji o formiranju armije Evropske unije, prenosi B92.
MERKEL: Armija EU je projekat budućnosti
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima portparolke njemačke vlade Kristijane Virc, stav Merkel je da bi u Evropi trebalo da postoji "produbljena vojna saradnja".

Merkelova je, međutim, naglasila da bi to trebalo da bude "projekat budućnosti, bez insistiranja na konkretnim vremenskim okvirima", prenose njemački mediji.

Njemačke opozicione partije Ljevica i Zeleni su, za razliku od Merkelove, kritikovale danas Junkerov prijedlog o formiranju vojske EU, uz komentar da je to direktno usmjereno protiv Rusije u ukrajinskom konfliktu.

- Junkerov prijedlog je nedvosmisleno usmjeren protiv Rusije. Umjesto jedne evropske armije za angažmane i jedne evropske politike naoružanja, nama u Evropi je potrebna jedna miroljubiva spoljna politika i razoružanje - izjavila je portparolka za pitanja odbrane u Ljevici Kristine Buholc.

Šefica poslaničkog kluba partije Zeleni u Bundestagu Katrin Gering Ekart govorila je o "pogrešnom Junkerovom signalu".

Junker je u intervjuu za list "Velt am zontag" rekao da bi jedna vojska EU mogla da pomogne u borbi protiv novih prijetnji izvan granica evropskog bloka u odbrani "evropskih vrijednosti".

- Ne biste stvorili evropsku vojsku da je odmah koristite. Ali zajednička vojska među Evropljanima poslala bi Rusiji poruku da smo ozbiljni u odbrani vrijednosti Evropske unije - istakao je Junker, što je naišlo na podršku političara vladajuće demohrišćansko-socijaldemokratske koalicije.

Foto: uchile.cl

Portal Analitika