Politika

Vuković: Priča o vanrednim izborima nepotrebna

Funkcioner i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković kazao je za Portal Analitika da je nepotrebno govoriti o prijevremenim parlamentarim izborima u slučaju da Crna Gora do kraja godine ne dobije poziv za članstvo u NATO-u, iz prostog razloga što aktuelnoj Vladi mandat ističe sredinom naredne godine, te da nam parlamentarni izbori dolaze ubrzo nakon toga bez obzira na odluku Alijanse.
Vuković: Priča o vanrednim izborima nepotrebna
Portal AnalitikaIzvor

"Nema potrebe da se u bilo kojoj varijanti ruši vladajuća koalicija, tim prije što će krajem godine biti šest mjeseci do isteka redovnog četvorogodišnjeg mandata akutuelne izvrše i zakonodavne vlasti. Blio bi malo neobično ići na vanredne izbore. Oni se ne mogu zakazati u nekim prekratikim rokovima, čak je i tehnički to teško razumljivo. Ako imate šest mjeseci do isteka mandata, to vrijeme bi i u redovnom postupku potrošili na pripremu izbora. Bilo bi besmisleno raskidanje koalcije, jer bi postojeća Vlada radila svoje poslove do izbora nove, a to bi se poklopilo sa redovnim izborima. Praktično i formalno je nepotrebno govoriti o prijevremenim izborima", istakao je Vuković reagujući na izjavu ministra unutrašnjih poslova i potpredsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Raška Konjevića, koji je rekao da su parlamentarni izbori jedino rješenje ukoliko Crna Gora ne dobije pozivnicu za NATO.

Vuković je kazao da bez obzira na sve vjeruje da će naša država dobiti poziv za članstvo u Alijansi. Ukoliko se to ne desi, uvjeren je da se poziv ne može previše odlagati i da će Crna Gora definitivno biti članica ove asocijacije.

"Uvjeren sam da ćemo dobiti pozivnicu za članstvo u NATO-u, jer se radi o previše ozbiljnoj stvari da bi sada mogli da je svedemo na pitanje sa kojim se može jednostavno politički kalkulisati. Mislim da sve što je do sada urađeno govori o ozbiljnosti onih koji će u konačnom odlučivati o našem članstvu. Međutim, uvijek postoji ono ali. Najnovija dešavanja, višesmislene izjave koje su svi involvirani u ovaj slučaj različito tumačili, govore da ipak treba imati određeni stepen strpljenja i raditi sve da se poziv dobije. Smatram da bi i u slučaju evenutualnog prolongiranja dobijanja pozivnice za NATO do samita naredne godine, bilo razočarenja i da bi se desila određena politička depresija. Međutim, politika traži strpljenje. Mislim da i u toj hipotetičkoj situaciji ne bi bilo razloga da se ne održi koalicija DPS-a i SDP-a. Ako dobijemo pozivnicu, u šta sam uvjeren, imaćemo obavezu da zaslužimo povjerenje članica. Hipotetički, ukoliko ne dobijemo poziv, pitanje NATO integracija i dalje ostaje prioritet. ", poručuje Vuković.

Portal Analitika