Kultura

Djela zbog kojih kompozitorke više nisu u sjenci

Iako su kompozitorke dugo bile u sjenci, ovim programom su, na neki način, izašle iz nje, smatra mlada autorka Slobodanka Bobana Dabović, čije je djelo "Gedeceba" sinoć prvi put izvedeno u Crnoj Gori na koncertu "Kompozitorke iz sjenke" u KIC-u "Budo Tomović".
Djela zbog kojih kompozitorke više nisu u sjenci
Portal AnalitikaIzvor

Magistrantkinja Akademije muzičke umjetnosti iz Novog Sada tim djelom, koje su izveli čelista Vladimir Drobnjak i violinistkinja Ana Živković, premijerno predstavila publici u rodnoj Podgorici. Puna utisaka, ona je za Portal Analitika kratko rekla:

- Sve je bilo fenomenalno. Zahvaljujući izvođačima moja kompozicija je zvučala onako kako treba. Bili su odlični. Veoma mi je bitno da sam večeras imala debi pred mojom publikom. Pa, iako sam bila u publici, imala sam tremu kao da sam sa njima bila na pozornici. Ali, oni su svoju energiju prenosili na mene i dobro sam se osjećala. Tim prije što su bila izvedena djela poznatih kompozitorki, ali i crnogorskih autorki koje pripadaju drugoj generaciji. Lijepo je što sam dobila priliku da sarađujem sa njima i čujem svoje djelo na istoj sceni.

Dobro poznata publici u Crnoj Gori, ali i van nje, kompozitorka Nina Perović je ovog puta predstavljena kroz djelo "Gusle" nastalo 2011. godine. Iako zahtjevnu za izvođenje, upravo zbog zvuka gusala koji je oponašan, kompoziciju su odlično izveli violinisti Osl Cinco i Marko Simović, Uroš Lapčević na violi i Vladimir Drobnjak na violončelu. Kako je kazala za naš portal, već naredne sedmice biće izvedeno još jedno njeno djelo.

- Najavila bih koncert u Beogradu za sedam dana na kojem će kompoziciju "Klanjalica" izvesti Ansambl za savremenu muziku "Gradilište" u Studentskom kulturnom centru. Riječ je o istom koncertu koji je održan nedavno na Cetinju, a biće izvedeno i djelo mog kolege Aleksandra Perunovića.

Ona dalje navodi kako je u posljednje vrijeme posvećena doktorskim studijama, u okviru kojih priprema izvođenje njene nove kompozicije "Ritus".

- I ta kompozicija takođe počiva na našem folkloru, a namijenjena je izvođenju za hor i orkestar. Na kompoziciji sam radila tri godine i tokom tog procesa mnoge stvari su se izmjenile – i u mom načunu razmišljanja i mom pristupu. Biće to nešto potpuno drugačije od "Gusala", ali u okviru istog muzičkoj jezika za koji vjerujem da je neka vrsta iskoraka.

Perović je izrazila nadu da će praizvođenje djela biti u Crnoj Gori.

- Oslanjam se na naše snage, jer mislim da one najuvjerljivije mogu izvesti tu kompoziciju baziranu na folkloru, što su članovi kvarteta koji je večeras izveo moje "Gusle" i pokazao - zaključila je ona.

Podgorička publika imala je priliku sinoć da uživa u djelima osam kompozitorki različitih epoha i senzibiliteta - od Klare Šuman, Melani Boni, Sesil Šaminad i Alme Maler, do Ljubice Marić, Tatjane Prelević, Nine Perović i Slobodanke Dabović. Na sceni su bili neki od najboljih izvođača u Crnoj Gori - flautistkinja Aleksandra Grebović, sopran Zorana Latković, pijanistkinje Vesna Đokić, Ana i Ida Muratagić i Marija Vujanović, Ana Živković, Ols Cinco i Marko Simović na violini, čelista Vladimir Drobnjak, violista Uroš Lapčević i kamerni ansambl "Montenegro Muse".

K.J.

Portal Analitika