Društvo

Nacionalno priznanje za OŠ “Njegoš” povodom 180 godina rada

Osnovna škola „Njegoš“ danas je dobila priznanje, uručeno ukazom predsjednika Crne Gore, povodom 180 godina rada. Nacionalno priznanje direktorici najstarije obrazovne ustanove u Crnoj Gori Novki Milošević dodijelila je ministarka nauke u Vladi Crne Gore Sanja Vlahović, u prisustvu gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Bogdanovića.
Nacionalno priznanje za OŠ “Njegoš” povodom 180 godina rada
Portal AnalitikaIzvor

Tokom svečanosti, upriličene u OŠ „Njegoš“, naglašeno je kako je riječ o „temeljnoj instituciji i luči crnogorskog prosvjetiteljstva“. Odlikovanje ukazom predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića uslijedilo je na inicijativu likovnog umjetnika Luke Lagatora i književnika i književnog kritičara Žarka L. Đurovića, bivših učenika OŠ „Njegoš“.

Ministarka nauke u Vladi Crne Gore Sanja Vlahović naglasila je kako je naša država ponosna na Osnovnu školu „Njegoš“.

- Jako je važno da se podsjetimo da je ova škola utemeljila crnogorski obrazovni sistem. Ponosni smo što je upravo 1834. godine vladika Petar II Petrović Njegoš osnovao prvu školu. Ponosni smo sada, kad smo u procesu evropskih integracija, na činjenicu da je Crna Gora odavno zapravo u Evropi, prema kojoj smo otvorili obrazovno – prosvjetiteljski prozor prije 181 godinu. Upravo ova škola jedna je od tih koje su iznjedrile generacije kojima se Crna Gora ponosi – istakla je ministarka Vlahović.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović čestitao je rukovodstvu, nastavnom kadru, učenicima, kao i svima koji su dio uspješne istorije OŠ „Njegoš“ na značajnom državnom priznanju.

- Ova je institucija, svojim počecima i svojim trajanjem, imala suštinsku ulogu za Cetinje i Crnu Goru. Dug je niz onih koji su, stičući znanje u njoj, ostavili traga u crnogorskim intelektualnim, institucionalnim, diplomatskim i društvenim tokovima. Mnogo je onih, nezaobilaznih – što su sa vrijednostima usađenim u ovoj instituciji, gradili Crnu Goru, uspostavljajući savremene standarde, predvodeći reformističke procese, stvarajući time i nove, svijetle paragrafe naše istorije. Svi ti ljudi, procesi i pojave - sve to neraskidivo je vezano za ovu školu, prvu, onu koja danas nosi ime svog osnivača. I zato, ova institucija ističe se svojom veličinom, ne samo istorijskom, već i onom kakvu ima i danas. Navedeno me uvjerava da pred vama danas mogu reći kako ovo veliko priznanje, koje Osnovnoj školi „Njegoš“ pripada ukazom Predsjednika Crne Gore, jeste zavrijeđeno posvećenošću i rezultatima, koji u kontinuitetu traju već 180 godina – kazao je on.

Direktorica OŠ „Njegoš“ Novka Milošević iskazala je zahvalnost na značajnom priznanju, navodeći da ono predstavlja nagradu za cjelokupan kolektiv.

- Ovo priznanje, prije svega, doživljavam kao nagradu za pregalaštvo svih nas u školi. Obrazovanje predstavlja temelj za cjelokupan razvoj društva. Dragocjen je duh koji može jednu školu učiniti takvom, da bude elitna i na vrhu – zaključila je Milošević, zahvaljujući na priznanju.

Na današnjoj svečanosti, prisutne su pozdravili i autori inicijative o odlikovanju OŠ „Njegoš“ – Luka Lagator i Žarko Đurović.

- Ponosan sam što sam ovdje, odakle je potekla rijeka čijom je maticom krenulo crnogorsko obrazovanje. Želim da Osnovna škola „Njegoš“ i dalje pronosi luču koju je ponijela u samom startu, a ona ne pripada samo školi, već i Cetinju kao biseru Crne Gore – naglasio je Lagator.

- Današnje priznanje doživljavam kao vraćanje duga školi koja je iznjedrila 180 generacija učenika, koji su na ovom mjestu sticali životne lekcije. Priznanje obavezuje i sadašnje i buduće generacije na natprosječne uspjehe u radu – rekao je Đurović.

Tokom događaja, učenici OŠ „Njegoš“ priredili su i sadržajan umjetnički i edukativni program.

(cetinje.me)

 
 
 
Portal Analitika