Zanimljivosti

Pola sata refleksije koji nam pomaže da živimo bolji život

Kratka vježba refleksije pomoći će vam u razrješavanju pitanja o svrsi života...
Pola sata refleksije koji nam pomaže da živimo bolji život
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ako želite da pravilno postavite prioritete u svom životu, ova praksa vam u tome može pomoći.

Uradite ovu vježbu svake nedjelje i vidjećete kako će stvari početi da se rješavaju same od sebe...

1. Odvojite 30 minuta za sebe da budete sami u prostoru koji vam je prijatan. Ponesite svesku ili dnevnik, olovku, svijeću, mirisne štapiće, podlogu za meditiranje, sve ono što je samo vaše i što vas opušta.

2. Upalite svijeću kako biste označili da ste u vašem svetom mjestu. Svijeća simbolizuje unutrašnje svijetlo. Dišite duboko, zatvorite oči i opustite se.

3. Razmislite o svojim aktivnostima tokom nedjelje koja se završila. Preispitajte koje ste akcije preduzeli da ispunite svoju dharmu, kako ste služili porodici, prijateljima, zajednici ali i sebi. Koje su vam bile dužnosti? Da li ste ih lako ili teško ispunjavali? Na kakve ste moralne testove nailazili i kako ste se sa njima izborili? Zapišite rezultate u svoj dnevnik.

4. Kada razmotrite dharmu, pređite na arthu. Šta ste tokom nedjelje radili da održite dobro zdravlje? Šta vam je bilo potrebno da biste ostvarili svoju dharmu? Da li ste dobili? Zapišite odgovore u svoj dnevnik.

5. Zatim duboko razmišljajte o kami - šta ste uradili samo da osjetite čistu radost? Šta vam je pružilo najviše zadovoljstva? Koje su vam bile najjače želje? Da li ste mogli da ih prepoznate i ostvarite? Zapišite svoje misli.

6. Zapšite i svoja razmišljanja o mokshi. To mogu da budu meditacija, joga, molitva, duhovno čitanje, samorefleksije. Da li ste se oslobodili? Da li ste imali osjećaj slobode u svom životu? Šta vam je potrebno da se oslobodite?

7. Kada prođete kroz svaku od purusharthi, pogledajte u kakvom su odnosu - da li su uravnotežene ili je neka naglašena. Da li previše naporno radite u jednoj oblasti dok drugu zapostavljate? Koje su posljedice vaših prioriteta? Napišite kako ste se osjećali dok ste ispunjavali svoje ciljeve - da li ste preumorni, iscrpljeni ili zadovoljni.

8. Formulišite namjeru za sljedeću nedjelju - možete to učiniti za svaku pojedinačno, a možete i da se fokisurate na to kako ćete se osjećati dok budete radili na svim purusharthama. Zatim recite sebi naglas, zatvorite dnevnik, ugasite svijeću i prepustite se nedjelji koja je pred vama sa sasvim novim pogledom na svoje prioritete.

Izvor: lovesensa.rs; foto: vjeraidjela.com

Portal Analitika