Komentar

Izgubljeni u stvarnosti

Ideolog češke reformacije Jan Hus, filozof, rektor Karlovog univerziteta u Pragu, 6. jula 1415. godine u Konstanci primijetio je staricu koja je prinosila drvo na lomači na kojoj je on čekao smrt. Jan Hus tada reče: „O SANCTA SIMPLICATAS!“ („O nevina prostoto!“).
Izgubljeni u stvarnosti
Portal AnalitikaIzvor

 

Autor: Ranko ĐONOVIĆ

 

Za koji mjesec će biti 600 godina od kada je Rimokatolička crkva spalila Jana Husa jer joj je remetio zablude kojima je ona manipulisala nevinom prostotom. Danas Jana Husa Češka slavi kao nacionalnog heroja, a datum njegovog pogubljenja slavi kao Dan državnosti Češke.

Kao da ima neka tajna veza, kao da su u dosluhu samrtne riječi Jana Husa i viševjekovna događanja i shvatanja tih događanja u Crnoj Gori. Ko je to i kako je manipulisao Crnom Gorom? Ko je upotrebljavao nevinu prostotu protiv nevine prostote? Ko to radi i danas? Zaboga, bi li se ko mogao sjetiti u ime čega se to radi???

U Crnoj Gori neki državni poslovi su u toku a neki nijesu ni započeti, a trebalo bi da su i jedni i drugi završeni. Npr. poslovi u vezi crnogorske državnosti u svim državnim segmentima. Istovremeno, mnogi završeni poslovi bolje da nikada nijesu ni početi. Na primjer, ulazak Crne Gore u I svjetski rat; nasilno i neustavno ukidanje CPC i uspostavljanje SPC u Crnoj Gori što traje do danas; formiranje i postojanje ovakve CANU; u jednoj mjeri formiranje i postojanje Univerziteta Crne Gore sa dijelom profesorskog kadra; dio anticrnogorske opozicije i tako dalje i tome slično. A neki novo-stari politički pametari bi da ove probleme zaobiđemo i idemo naprijed, samo da oni dođu na vlast. Razlikuju li oni smjer naprijed od smjera nazad? Imaju li oni makar vozačke dozvole? Znaju li oni što je pogrešan smjer u jednosmjernoj ulici? Što je pogrešan smjer u politici jedne države? Ima li takve države u svijetu kakvu zagovara crnogorska udružena opozicija? 

Sofistička pravila: Opšte je poznato da je Crna Gora igrom njene zle sudbine, ničim lično izazvana a suprotno svojim interesima, objavila i ušla u I svjetski rat protiv Austrougarske i Njemačke 1914. god. Pošto se okupatorska vojska povukla 1918. godine, onda kada na teritoriji Crne Gore nije bilo nijednog okupatorskog vojnika, savezničke vojske Srbije i Francuske, zbog kojih je Crna Gora ušla u rat, okupirale su Crnu Goru. Taj čin prikazale su kao čin oslobodilačkog karaktera. Tada je zapravo jedna okupacija u Crnoj Gori zamijenjena drugom, mnogo težom. Savezničke vojske Srbije i Francuske neokupiranu Crnu Goru oslobodile su od slobode. To je najkraća i puna istina o Crnoj Gori iz tog vremena.

Do danas Crna Gora nikako da se oslobodi svojih „oslobodilaca“, kako spoljnih tako i unutrašnjih. Njegoš je ove druge zvao „zlo domaće“. Država Crna Gora nije prisustvovala mirovnoj konferenciji u Parizu koja je počela 18. januara 1919. godine jer je već bila „bratski“ aneksirana. Po tom osnovu Crna Gora formalno pravno i danas je u ratu sa Njemačkom i Austrijom. Ovo pitanje posebno je aktuelno od 21. maja 2006. godine od vraćanja crnogorske državnosti u punom kapacitetu makar prema spoljnom svijetu. Ovo važi pod uslovom da je ova Crna Gora nasljednica one sa hiljadugodišnjom tradicijom, odnosno nasljednica one Crne Gore koja je ušla u I svjetski rat a iz njega izašla kao „pobijeđeni pobjednik“.

Crna Gora nikada nije potpisala mirovni sporazum sa Silama Osovine niti je bilo koga ovlastila da u njeno ime to uradi. Možda je konačno i tome došlo vrijeme! Samo još tri godine pa će biti 100 godina otkako su sve druge učesnice rata to uradile.

Zato je, nažalost pokojni Mirko Kovač rekao da je Crna Gora zemlja čuda u kojoj je opozicija gora od vlasti. Ako se može vjerovati Mirku Kovaču (a može), zemlja čuda smo i po osnovu postojanja čudovišta u zemlji čuda Crnoj Gori. Na osnovu Mirkove tvrdnje nije teško prepoznati političke homoduplekse koji crnogorsku političku scenu prave takvom kakva ona danas jeste, zloupotrebljavajući crnogorsku nevinu prostotu do bola zarad svojih sitnosopstveničkih interesa.

Jasno je na što je mislio Jan Hus kada je rekao „O nevina prostoto!“. Da prostote ima u Crnoj Gori ne treba dokazivati. Da li ima nevinih i u čemu se sastoji njihova nevinost!? Kako li bi Jan Hus nazvao danas one koji nijesu prosti, a naročito nijesu nevini? Uz to, oni vrlo energično prinose drva na lomaču iznad koje se nalazi Crna Gora. Ako bi se, ne daj Bože, obistinile ove sumnje, može li bilo ko imati dilemu koja će siva, bijela i zelena eminencija zapaliti lomaču? Šibice su im odavno u rukama!

Farsa zvana Podgorička skupština: Ne bi bilo pametno da Crna Gora poništi odluke farse zvane Podgorička skupština. Time bi se samo dalo na značaju i odalo priznanje Podgoričkoj skupštini. To nije i ne može biti posao države Crne Gore! Podgorička skupština je bila i ostala  farsa sramne bratske okupacije. Ona je posljedica te okupacije a ne njen uzrok! Da nije bilo Podgoričke skupštine sve bi bilo isto. Crna Gora može poništiti nešto što je njeno, što je legalno, u svakom slučaju što je kao njeno proizvelo pravno, materijalno i drugo dejstvo, a Podgorička skupština mimo vulgarne komike nije predstavljala ništa drugo i ona po ničemu ne pripada Crnoj Gori. Crna Gora je prestala da postoji kao pravni subjekt i prije Podgoričke skupštine činom okupacije. Tako nešto bilo je u saglasnosti sa interesima velikih sila koje su pripadale silama Antante, a nije bilo u skladu sa moralom. U  Crnoj Gori ovo bi trebalo objasniti od učionica prvaka do učionice Parlamenta Crne Gore đe takođe ima prvaka iz ove oblasti. 

Studija „Crna Gora u Jugoslovenskoj federaciji“ iz tog vremena dr Živojina Perića, profesora Beogradskog i Sorbonskog univerziteta objašnjava više nego što je dovoljno, ako ima zainteresovanih za istinu. Profesor dr Živojin Perić, najveći pravni srpski autoritet, tvrdio je u ovoj studiji da je Crna Gora bespravno i neustavno okupirana od strane Srbije što se po međunarodnom pravu naziva DEBELARO i znači prosto  osvajanje.

Lord Herbert Džon Gledston, sin liberalnog premijera Engleske, u Domu lordova marta 1920.godine rekao je da je okupacija Crne Gore i Podgorička skupština nelegitimna i nelegalna i da Crna Gora nije mogla gore proći da je bila na strani Centralnih sila (Austrougarske i Njemačke) i da je zapravo Crna Gora pobijeđeni pobjednik. Ovakvih primjera bilo bi na stotine. Obrnutih primjera nema!

I još jedna uzgredna napomena. Prva žrtva Prvog svjetskog rata bio je rođak autora ovog teksta, maloljetni Dušan I. Đonović iz Crmnice koji je poginuo kod željezničkog mosta na Savi. Posljednja žrtva bila je država Crna Gora koja je malo po malo ipak vaskrsnula. Pokojni Dušan Đonović i sve ostale ljudske žrtve nijesu vaskrsnuli i neće nikad! Posljedice srpske okupacije nažalost vidljive su i danas, kroz stalni pokušaj nacionalno-državnog suicida (oko 25%) pravoslavnog stanovništva iz Crne Gore.

Dakle, Podgoričku skupštinu za svoje potrebe organizovala je velikosrpska politika i njena vojska za potrebe  teritorijalnog proširenja njihove države. Vrijeme je pokazalo  da je taj gnusni čin kojim je Srbija izdala svog saveznika Crnu Goru bio neodrživ jer pored svega toga Crna Gora je danas suverena država. Falsifikatorsku podmuklu  Podgoričku skupštinu treba da poništi onaj kome pripada, a to je država Srbija, da prizna da je to bila njena sramota prema Crnoj Gori i da se izvini Crnoj Gori. Time bi se pokazala ne samo dobra volja našeg susjeda prema Crnoj Gori, već bi se postavili najbolji mogući temelji dobrosusjedskim odnosima. Takođe, time bi se najavio prekid politike stalne teritorijalne pretenzije prema Crnoj Gori koja traje od Načertanije do danas (gotovo 200 godina).

Moguća kompenzacija Crne Gore sa SPC: Premijeru Srbije Aleksandru Vučiću bilo je dovoljno da malo podvikne na Rista Radovića i Risto se, što se tiče Srbije, prilično primirio – skratio svoj dug i pogan jezik.

Otac Sekule, kako se čuje da zovu Velibora Džomića, proćeran je iz Crne Gore. Taj uvozni intelektualni proizvod pričao je mnogo i to tako da je samo povećavao nesporazume u Crnoj Gori koristeći se neistinom i sijanjem zla.  Takvih u Crnoj Gori imamo već previše i uvoz bi trebalo zabraniti kao što je zabranjen uvoz narkotika. Da li je izgon ovog čovjeka izveden po zakonu?

Ako nije, mnogo bolje bi bilo da nije rađeno ništa, a odgovornog bi trebalo sankcionisati. Bilo bi dobro kada bi revnosni crnogorski MUP, kako umije da ćera, umio tako i da vraća. Za početak, bilo bi dovoljno da vrati Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi njenu imovinu. To bi bilo pravedno i po Bogu i po narodu, a da li je po crnogorskim zakonima neka zakonopazitelji vide. Ili će biti da po važećim zakonima Crne Gore naša imovina nije naša, već da je činom okupacije od prije 100 godina crkvena imovina ostala okupatoru koji je time stekao ogromno bogatstvo, a da na to bogatstvo nije platio ni pripadajući PDV državi Crnoj Gori. Teško je gledati vozila našeg MUP-a kako nam zatvaraju vrata naših vjerskih objekata zarad okupatorskih interesa odnosno interesa SPC-a. Današnji ministar iz SDP-a nekada je kao maloljetan protestovao sa LSCG protiv SPC. Danas nam kao ministar crnogorskog MUP-a pomaže tako što nam ne dozvoljava da uđemo u naše objekte. Reći će da je tako po zakonu i u pravu je.  Ali mi sigurno jesmo u pravu kada kažemo da to nije po pravdi, po istini, po Bogu i po narodu. Ostaje nam kao mogućnost da svako izabere svoju stranu. Mi neki smo izabrali svoju prije 25 godina, a oni se još prilagođavaju. Neologika današnje aktuelne vlasti u Crnoj Gori DPS + SDP izgleda glasi po crnogorskim zakonima da naše nije naše, a dođe li opozicija na vlast i to će nam uzeti. Uvjek od goreg ima gore!

Optimisti nikada ne gube nadu. Crnogorski optimisti se nadaju da će možda biti napravljen kompenzacioni posao između Crna Gore i SPC. Dakle, da Crna Gora vrati u Crnu Goru Velibora Džomića, a da zauzvrat Srpska pravoslavna crkva vrati Crnoj Gori otetu imovinu. Ponuda bi bila poštena od strane države Crne Gore, pa neka druga strana razmisli. Crna Gora će preživjeti i ovoga puta kao i svakog puta do sada sve Ristoviće i sve Veliboroviće, a bilo ih je do sada puno. Takođe, mogu biti sigurni da ćemo prije ili kasnije vratiti našu crkvenu imovinu jer je naše naše po sistemu tuđe nećemo, svoje ne damo!

 

Nastaviće se.

(slijedi NEODOLJIVI DODIR VLASTI)

Portal Analitika

Komentari (191)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Dokel laži o ujednjenju i o...
30.03.2015. 08:29

...dvije Jugoslavije? Prvu(kaljevinu stvorile su velje sile-prije svih Fracuska-koja je iz Prvog svjetskog rata izašla snažnija i jača nego Austija i Njemačka kad su u njega ušle! Dakle,da ne bijaše volje-interesa Francuza nikad se ne bi stvrorila "krvava zobnica" tzv.kraljevina-no nešto deseto na sliku današnjega-što je više štenadi-to ih je lakše "na uzicu kontrolisat"! Oko sramotne "podgoričke skupštine"-da ne bijaše "crnogoraca"-ka i vazde-a viđesmo i na "potonju uru" ( bijaše joj prezent potomak-na fuzbal preksinoć u Podgoricu-"mali korak-značajan korak" da se ne zaboravi "kako su im prci rabotali od vajkada protiv svoje zemlje i svojega naroda! Oko TITOVE Jugoslavije-ne treba trošiti riječi-a ponajmanje sijati laži i neomitove-jer"niko ka mi"-ne umiju podilaziti okupatorima zarad sopstvenih guzica-moj Danilo Stani.. export-imort! Ko vam je"metao šticu na drobove"da poliježete pod kasapinom sa Dedinja 1989? Da se ne zaboravi-amanet prdaka u svako vrijeme-za okupatora vi ste tu!

1
1
S Stojan
29.03.2015. 16:41

U jednom od neobjavljenih komentara sam ispisao svoje misljenje o 1918-oj i da je stvaranje Kraljevine SHS bila velika greska. Ja nisam kriv sto taj komentar nije prosao. Napisao sam da su Srbi poslije tog rata trebali nastaviti sa Kraljevinom Srbijom i pod njom objediniti teritorije gdje Srbi zive, a ostale pustiti svojim tokom. To ukljucuje pravo CG da izabere. O PG skupstini nisam jednu rijec napisao. Isto kao i 2006-e, neka vecina odluci. Prije rata, CG je bila nezavisna i na strani pobjednika. To je dovoljno da sam odlucuje o svojoj sudbini. Ali Hrvatska i Slovenija nikakvo pravo nisu trebale dobiti jer su bile na strani AU. Njihov narod je ratovao protiv Srba u tom ratu i nikakvo pravo nisu trebale dobiti. Trebalo je odvojiti od njih teritorije gdje su Srbi vecina, ostatak pustiti nizvodno. Nakon toga, sve je kasno i danas to pravo Srbije, po meni, ne postoji tako da nisam za Veliku Srbiju. Sansa za vecu Kraljevinu Srbiju je propustena 1918-e. Nisam za ujedinjenja, ni tad ni sad.

0
5
D Dandi
28.03.2015. 00:02

Evo i ovdje mi nema 2 ili 3 komentara. Neka, nema veze, znavao sam i tome doskociti ali mi ne pada na pamet da jedno isto kucam po 2 ili 3 puta pod raznim imenima. Pocelo je favorizovanje pojedinih analiticara kao uvijek sto se radilo kad sve krene u PA (PM). Kakvi ste domacini vidjelo se nocas na utakmici pa me nista ne cudi. Izgleda da ovdje postoje i zasticene vrste. Kad ne umiju same da prezive, onda im skacete u pomoc.

0
6
d danilo stojanovic
29.03.2015. 14:17

Dandi/Stojan - Sada mi je jasna ova guzva oko imena. Cudi me to jer ne vidim u vasem pisanju neku preceranu uvrijedljivost? No, da vam objasnim ovo "velje" . Kada sam u pocetku kritikovao "srpske" ideologije, crkvu, falsifikovanu istorji , itd, vrijedjali su se SVI Srbi. S pravom. Zato sam poceo da pisem "veliko" (ili po crnogorski- "velje") - Srbi/Srpstvo da bih precizirao da ne mislim na sve Srbe vec na one u CG koji strastveno zastupaju ideju "velike Srbije". I jos strastvenije mrze CG. Licno mislim da je to pogubna ideologija i da je ona kriva zasto su dvije Jugoslavije propale. 'Veliko-Srbi(janci)" su sceli da se Jugoslavija ujedinI POD njima, a ne ravnopravno - SA njima. I kralj Nikola je bio, u jedan vakat, za ujedinjenje sa ostalim juzno-slavenskim narodima - ali na ravnopravnoj osnovi. Medjutim, to nije bio interes srpske burzoazije koja je scela da vlada sama - i time je dosla u sukob sa hrvatsko, slovenackom, itd. Ostalo je istorija.

8
0
D Dandi
27.03.2015. 15:01

Danilo, nista ne rekoste o Analiticaru i slovima. Toliko o korektnosti. Prije svega, razgranicite CPC i MPC. Stvarate zbrku. Kad napisete CPC ne znam na sto mislite jer cesto pisuci o MPC promijenite njen tadasnji naziv. Nije korektno i stvara zbrku. Ja o PP ne pisem tako da navodim da je to SPC nego upotrebim ono ime koje je bilo u upotrebi. Dijelom ste mozda u pravu i ja nikad nisam napisao niti 1 komentar o Bozicnom ustanku. Tu imate svu slobodu da pisete sto se mene tice. Reagujem na ono za sto mislim da niste u pravu. A niste u pravu ni za svoje "crnogorstvo". Ekstremno je nacionalisticki obojeno. To dokazuje i vase koriscenje rijeci "velje". Pitao sam vas za to, a ne rekoste nista.

0
5
D Dandi
26.03.2015. 12:50

Pjenusava pjeno, sto je stao tekst? Sto ukoci, jesi li to naisao na zid pa pomislio da ga rogovima mozes probiti?

0
3
J Jest bora mi...
26.03.2015. 10:52

..."stimavajući paše i begove"(tvoji vrli đedovi i pranđedovi-tajovi ti,a borami i ujaci ti-bečki konjušari)-"PRODAVAJUĆI IM ŽITO"-samo da bi"braća CRNOGORCI" ostali bez hljeba"-zapisa Akademik Branko Pavićević u svojoj knjizi(BUKVARU istorije CG) "PETAR I.PETROVIĆ NJGOŠ"!!! Na stranici 52O!

0
1
P Pjeni pjeni-na talasima..
26.03.2015. 10:19

...prađedovskih nesojluka:"...koreći ih kad su,da bi naudili svojoj braći,PRODAVALI ŽITO TURCIMA,samo da bi "braća CRNOGORCI ostali bez hljeba"! Uz pride:" Međuplemeske svađe,zavist.zluradost,koje su se često pretvarala u čudnu mržnju-dovodile su Vladiku(Svetoga Petra Cetinjskoga) ponekd do očajanja"! Ovo piše na str.520-"BUKVARA ISTORIJE CG"-"Petar I.Petrović Njegoš"od autra akademika Branka Pavićevića,štampana u Podgorici 1997 godine-izdavač :Biblioteka "DINASTIJA PETROVIĆ"-urednika Novaka D.Jaukovića! U krštenom svjetu ovo se zove "OSOBENA KARTA"-oliti legitimacija-ogledalo pred svijetom-kakvi ti bijahu prci-"dobronamjerna pjeno"(nijesi to đaolje bolji-ja ti jemac.od /is/prdaka) sa potoka-brloga zastiđa Crne Gore! I da upamtiš-džabe ti prnjava-ovo ste vi "crnogorcogorisrbijan(j)ci"-"gospoda mitarena-"lakome lisice"! Od okupatora do okpator-od popisa do popisa-od izbora do tzbora-radi osobenih guzica! No sreća u nesreći:Ima još podosta Crnograca-dako obrnu sreću na pravu stranu-CG!!

0
2
D Dandi
25.03.2015. 18:18

A moj Daki, sad smo se Kusturice dohvatili. Kakve veze on ima sa onim o cemu se ovdje pise. Covjek je tako izabrao. Njegovi preci presli iz pravoslavlja u islam i on odlucio da se vrati pravoslavlju. Koga to Srbi tjeraju da bude pravoslavac? Sto je sa Srbima katolicke vjere iz Boke? Otkud njima nalaganje badnjaka, a neki i slavu slave. Evo ti drugaciji primjer, rvac Davor Stefanek ciji je otac Hrvat, a majka Madjarica - "Moj otac Damir Hrvat je i on ima hrvatsko državljanstvo, a majka Đenđika je Mađarica pa ja, osim srpskog, imam i mađarsko državljanstvo. Ja sam rođen u Srbiji i Srbija je moja država, nikad se nisam izjašnjavao kao Hrvat ili neki drugi državljanin volim Srbiju i nju ću uvek predstavljati i samo nju!!!'' Postoji i nesto drugo, a to je da mijenjanjem vjere pokazujes da si nesoj i slabic, a takve niko ne voli i nema veze jesi li Srbin ili nisi, ako si se prodao za vrecu brasna, necu da imam veze sa tobom. Da li sad razumijes?

0
5
p prestani pjeno..
26.03.2015. 04:41

..pjenit ka sunami.Ajde predahni.Vala si se napjenio I našeta opanaka stimavajući paše i begove što te zaštitiše njihovim podaništvom i olakšaše da se ne mučiš prve bračne noći za rađanje nasljednika s vojeme rodu..

0
2
D Danilo,tako ti boga, oklen...
25.03.2015. 14:16

..."iskube"-preskupbe ovo:"definisao kao (Jugo)Slavene(što i jesmo)! A ti nekad na "oruk" skupa sa "antropologom" Miroslavom Ćosovićem-negira i pritvrdi da nismo-nego Iliri-Arbanasi-Mitareni Morlaci-Vlasi sa preko 90%-ukuljučujući i onijeg 9,2 %Turske krvi-pragena-praporijekla "vas današnjijeg crnogoracag"?Dakle,Danilo nije problem to što namećeš Srbima-"srbovanje"(to je njihovo ljudsko i svako drugo pravo-među sličnijema po nagonima!)-nego je problem-što se ti i družina i poslije ovoliko vjekova odričeš Petrovića(brljate ih-podmećete im sve i svašta-i bez slova od tvoje bande!) i onoga najgorega što učinjeste prije kvarat od vijeka(predvođeni kaspinom sa Dedinja)-ne nasilje(preblaga je to riječ-za vaša sramna djela)-tačnije genocid(ka vam preci 1912/1913 i 1924-istom narodu)...vođen samopregornom-vaše guzice! Gospar Danilo-po savjesti dipleša-po nagonima-djelima LAKEJ-iz "dijagnoze dr Novaka Adžića...Odmori kumim te gospodom-odmori tu kvarnu dušu!

0
9
D Dandi
25.03.2015. 13:38

Danilo, posto sam u drugoj polemici oko manastira Tvrdos i Ostrog napisao da nemam teoriju, sad cu vam i to razjasniti. Moja teorija su 4 udzbenika za 4 razreda gimnazije, predmet Istorija. Predavao je i ucio me covjek koji je istoriju diplomirao. Zasto bi vjerovao vama ili analiticaru vise nego njemu? Naravno, i to je podlozno pitanjima kao i ono sto nam vi izlazete ali je razlika u tome sto kod vas gotovo svaki komentar stvara nedoumicu ili je nepotpun. Ako je to 'srbovanje' onda srbujem (mada, ne znam sta taj pojam predstavlja). Zasto se bunim? Recite mi sto ce vam ovo 'velje' koje ste stavili medju zagrade? Ako sam Srbin, onda sam Srbin, a ne veljesrbin ili crbin. Ko vam daje pravo da mi mijenjate 'ime'? E to je nekorektno. Jesam li ja vas nazvao ikad drugacije osim Crnogorcem? Gdje vam je postovanje? Ne prema meni nego prema mom narodu. Proglasavate nas sve odreda ovdje veljesrbima i crbima i treba da vam precutim!? Vama koji ste nekorektni? Vi ste dobar primjer za nekorektnost.

2
5
d danilo stojanovic
27.03.2015. 07:38

Dandi, Tek sam sada procitao vase komentare. Vase objasnjenje o teorijama nije logicno. Vas su ucili nesto sto nije bilo istina, ili su vam precutali pola istine? Pa ni mene nijesu ucili u skoli o bestidju Podgoricke skupstine i uzasu Bozicnjeg ustanka pa sam istrazujuci i citajuci razne izvore utvrdio istinu. Ne zastupam "crnogorstvo" (los izraz po ugledu na srpstvo) iz nacionalistickih razloga, vec zato sto je drzava Srbija pocinila uzasan zlocin prema drzavi CG (1918) - posebno poslije bitke na Mojkovcu. sto srpski istoricari sistematski i u zastrasjucoj kolicini izvrcu istinu, i sto SPC brutalno "posrbljuje" gradjane CG i, sto, svi zajedno,vrse "kulturocid" prema etnosu Crnogoraca. Zar nije Mitropolit SPC pisao Patrijarhu Rusije i trazio od njega da laze o autokefalnosti CPC? Ima li boljeg dokaza o "vasoj istini"? I vece bruke?

7
0
D Dandi
25.03.2015. 13:27

Danilo, ukoliko smatrate da je moje postavljanje odredjenih pitanja nekorektno, zapitajte se da li je nekorektno laganje. Pitanja su posluzila samo da bi dokazao kad neko laze. A upravo to je doticni radio. Kazete da je nekorektno moje pitanje o slovima, a ne kazete da je nekorektno ono zbog cega sam postavio pitanje. Pitanje sam postavio jer sam htio doci do istine koju je doticni oskrnavio, da ne kazem pljunuo i izvrsio nuzdu po njoj. Svi znamo da tih slova nije bilo u crkveno-slovenskom, a on pise da je Gorski vijenac falsifikat jer u njemu nema tih slova. Za to ne kazete da je nekorektno i da ne odgovara istini nego meni prigovarate zasto sam se odvazio da pokazem da to nije tacno. Zasto da prihvatim i predjem preko toga? Vi intervenisete ako se ne slazete sa necim i mislite da nesto nije tacno, zasto nije u redu kad ja to radim. Imamo drugaciji pristup, vi pisete, ja pitam. Kazete da cekam gresku sagovornika. A zasto grijesite ako samo pisete ono sto je tacno???

2
5
d danilo stojanovic
25.03.2015. 11:35

Koliko ja shvatam PA je forum za slobodno iznosenje stavova i misli. Nijesam imao namjeru da vam kvarim zadovoljstvo privatnih razgovora sa Analiticarem, samo sam intervenisao na strani istine. Da bih pojasnio stvari oko jezika. Ako sam vas time uvrijedio izvinjavam se. Ja sam mislio da ste i vi zainteresovani za istinu? Vasa taktika postavljanja pitanja je krajnje nekorektna. Zasto? Prvo, jer time kupujete vrijeme i drugo, ocekujete da sagovornik nesto pogresno navede ili kaze pa da se bacite na neku sitinicu ka' tigar (ka sto su npr. ova nesrecna slova kojih nije bilo u crkveno-slovenskom pismu). Vi ste Srbin i "srbujte" koliko vam je drago. Ali zasto se onda bunite ako vam neko kaze da "(velje)srbujete". Problem je sto "srbovanje" veoma cesto predstavlja nasilje i zlocin prema istini. Vi ste dobar primjer.

6
0
D Dandi
23.03.2015. 20:08

Danilo, javljate se gdje nebi trebali. Vodim polemiku sa Analiticarem i upadate u diskusiju, a to je nepristojno. Ukoliko ste imali nesto da mi kazete trebali ste napisati poseban komentar i prozvati me, a ne davati odgovor na moj komentar u polemici sa njim. Nepristojno je upadati u razgovor 2 covjeka, to biste barem trebali znati kao stariji covjek. Nista nije sporno. Analiticar ima probleme sa svojim stavovima pa pokusavam to izvesti na cistac. Sto god kazete ja cu prihvatiti kao tacno. Tako sam i sa njim uradio kad je rekao da u Gorskom vijencu nema slova s i z sto je dokaz da je falsifikat, a zatim da je pisan na staroslovenskom i da trecina znakova nije postojala. Dakle, drugom tvrdnjom pobija svoju prvu tvrdnju. Valjda je to jasno. Cudo jedno kako je ''srpsko narjecje'' stereotip!' Sve ostalo je Kovaljevskom tacno samo je stereotip ovo sto vam pobija tvrdnje. Zasto nije stereotip ostalo sto navodite od njega, po kojem kriterijumu to odredjujete? Odgovor je: Sve ste rekli.

2
5
d danilo stojanovic
25.03.2015. 11:50

Ne vidim kako ste izveli zakljucak "o stereotipu"? Ocito je da je kod Rusa postojao (i) stereotip da je "crnogorski jezik" - "narecje srpskog jezika" Kovalevski to pobija time sto pravi jasnu razliku izmedju "dosta iskvarenog srpskog jezika (zakljucujem da se ta iskvarenost odnosi na originalan "slavenski jezik") dok je crnogorski jezik sacuvao cistotu slavenskog jezika. Zar vam nije jasno da je ono sto je sporno i sto nas sukobljava upravo pojam "srpstvo" i "posrbljavanje". Niko se ne bi bunio kada bi nas neko definisao kao "(Jugo)Slavene" (sto i jesmo) i da je nas zajednicki jezik - juzno-slavenski. Sa izrazitim lokalnim razlikama. Nesreca je sto je vjekovna identifikacija pravoslavlja i sprstva storila tu "nesvetu vezu" koja nas razdavaja i svadja. Da i ja vama postavim jedno pitanje: Zasto nema Srba -Muslimana i Srba-Katolika? Zasto je Kusturica morao da se pokrsti da bi postao "Srbin"?

6
0
a analiticaru analiticni
22.03.2015. 23:23

Deklarativno, eksplicitno ima, a implicitno nema!? Sad smo tek tako presli na posrbljavanje jezika!? Oces li da ti pronadjem tvoj komentar gdje tvrdis da je falsifikat jer nema slova s i z? Reci slobodno, pomucicu se da pronadjem, a onda da priznas da nas sve zamajavas. Pitao sam, a ti si to priznao, ako ima srbovanja u prvoj, originalnoj polovini, zasto mu je podmetnuto srbovanje u drugoj polovini??? Odgovora nema! I tvoje crnogorstvo se moze deklarativno protumaciti tako da ne vrdas lijevo-desno, eksplicitno-implicitno. Ja zatrazih da pokazes kako mu je podmetnuta druga polovina, a ti nista! Kao strucnjaka za jezik, pitao bi te nesto ali posto znam da nemas pojma o onome sto pises, dvoumim se. Jezik crnogorski, a pismo staroslovensko!? I ti meni prigovaras da sam povrsan? A na sta tebi ova teza lici? To je kao da si mi rekao - jezik je engleski, a napisano je na latinskom!!! Bravo junace, ja rekoh da si ti nas najveci argument, slobodno me stavi na 'ignore', ti si meni FAVORITE! Caoo

1
2
d danilo stojanovic
23.03.2015. 09:39

Ne znam sto je sporno? Njegosev Gorski vijenac je napisan i stampan na narodnom/ najskijem jeziku (kakav se govorio u CG) i na crkveno-slavenskom pismu. (Faksimil: http://www.njegos.org/gvijenac/index.htm) Da nije tako ne bi u Beogradu stampali Rjecink uz dijela P.P. Njegosa. Međutim, Njegosev prijatelj i ruski diplomata "Kovaljevski je imao svoje brige i obaveze, a glavna je bila učenje „ovdašnjeg“,crnogorskog jezika. On zapaža njegovu čistotu i neiskvarenost, iako se drži tradicionalnog ruskog stereotipa da je on posebno „srpsko narječje“. Međutim, mladi ruski inženjer, po nekom urođenom instinktu, vrlo lucidno zapaža: „Međutim, jezik Srba je iskvaren mnoštvom stranih riječi, posebno turskih, dok je jezik Crne Gore sačuvao svoju prvobitnu ljepotu, kao i sam njen karakter. Samo nekoliko stranih riječi,italijanskih i turskih, uneseno je ovdje zajedno sa predmetima, za koje nije bilo moguće naći adekvatne, izvorne riječi. (Kovaljevski, CG i slovenske zemlje). Treba li sto vise reci?

9
0
S Slobodan Gluščević
22.03.2015. 12:28

#5 Zanimljiva po tome što je kao muzički moriv uzeta melodija jedne zagorske popeuke koje su pjevale mlade Hrvatice svojim muževima kad su išli u rat za račun Svetog Rimskog Carstva Njemačkog Naroda. Kraljevina Austrija https://www.youtube.com/watch?v=paUQbYQE9e0&index=4&list=PLw_RPnr3nAsfFS2uNLyQ4hazYYvhWIRtw Austrougarska https://www.youtube.com/watch?v=Tw9zXepzEzA&list=PLw_RPnr3nAsfFS2uNLyQ4hazYYvhWIRtw&index=1

2
4