Sci/Tech

Treba li da se brinemo zbog pomračenja Sunca?

Potpuno pomračenje Sunca, najveće u Evropi još od 1999. očekuje se 20. marta.
Treba li da se brinemo zbog pomračenja Sunca?
Portal AnalitikaIzvor

Svakako da nema mjesta paranoji koja je tokom pomračenja 1999. navela većinu stanovnika Balkana da taj dan provede u zamračenim domovima. 
Međutim, pošto će ovog puta Mjesec zakloniti 98 odsto Sunčevog diska nad velikim dijelom Evrope, pojedini proizvođači solarne električne energije strahuju da može doći do prekida snabdijevanja strujom. 

Operatori se mjesecima pripremaju za pomračenje, tvrde iz Evropske mreže za prenosne sisteme električne energije u Briselu. 

“Tokom 30 minuta proizvodnja struje na osnovu solarne energije biće smanjena sa 17,5 na 6,2 GW, a zatim povećana na 24,6 GW. To znači da će sistem za pola sata morati da se prilagodi velikoj promjeni od -10GW do +15GW”, objašnjava Patrik Grajhen, izvršni direktor berlinske kompanije za obnovljive izvore energije Agora Energiewende. 

U suštini, pomračenje je neka vrsta “stres testa” za evropski sistem proizvodnje električne energije, ali Džon Mejer, analitičar u londonskoj firmi SP Angel kaže da nema mjesta panici. 

“Podjednaku prijetnju predstavlja vulkanski pepeo. Solarne farme su gotovo uvek u kombinaciji sa drugim izvorima energije, što ih čini pouzdanim”, kaže on. (B92)

Portal Analitika