Društvo

Đorđina Marović imala 3,8 miliona eura na računu švajcarske HSBC banke

Đorđina Marović, supruga Svetozara Marovića imala je u švajcarskom ogranku banke HSBC otvoren račun na svoje ime sa 3,8 američkih miliona dolara u periodu 2006- 2007. godine, objavio je sajt OCCRP-a (Organized Crime and Corruption Reporting Project, Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara).
Đorđina Marović imala 3,8 miliona eura na računu švajcarske HSBC banke
Portal AnalitikaIzvor

Marović nije prijavio ovaj novac u svom imovinskom kartonu, iako je u to vrijeme bio predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora.   

Na sajtu su pojedinačno navedene nektretnine koje posjeduje porodica Marović, Svetozar, Đorđina, sin Miloš i ćerka Milena.

maroviczena1

Marović je naveo u vlasništvo jedan stan, porodičnu kuću i imanje, a njegova supruga Đorđina poslovni prostor, sin Miloš stan od 93 kvadrata vrijednosti 480 hiljada eura, ćerka Milena auto kao i slike i biblioteku sa 4.200 knjiga, ali ne i novac.   

U tekstu se navodi da je Svetozar marović u tom periodu bio političar, da je radio za državu, ali da nije jasno koje je porijeklo novca.

marovicmarovic

Đorđina Marović je jedan od više od 100 hiljada klijenata HSBC banke. O privatnim  tajnim računima pisala je organizacija ICIJ (The International Consortium of Investigative Journalists, Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara) preko francuskog Monda.

Nakon toga su podaci podijeljeni sa OCCRP i ostalim regionalnim medijima. Među klijentima banke su imena iz kraljevskih porodica, političari, javne ličnosti, biznismeni iz više od 200 zemalja.  

Među njima je i 80 klijenata sa prostora bivše Jugoslavije. Đorđina Marović među njima ima “najteži” konto.

Prema dokumentima, pristup računu imali su i Svetozar Marović, kao i sin Miloš.  

marovicsin

Marović Đorđina otvorila je račun 6. februara 1998. godine. Nije poznato koliko novca je porodica držala na računu svih ovih godina, izvještaj samo pokazuje da je rekordna cifra bila 2006. i 2007. – 3,8 miliona američkih dolara.

Vlasnici računa navedena je adresa Dositejeva bb, ista koju je Marović naveo 2006. u svom imovinskom kartonu kao svoju poslovnu adresu.

Na sajtu se podsjeća da je Svetozar Marović bio prvi i jedini predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora od 2003. do 2006.  

marovic

Nema podataka o njegovim pimanjima u tom periodu, do 2006. kada prijavljuje 1.769 eura primanja u parlamentu i kao član bordova javnih kompanija.

U tekstu se navodi da bi trebalo 140 godina rada da bi se sa tim primanjima (bez trošenja) sakupilo 3,8 miliona dolara.  

Banka je kao Đorđinino zanimanje upisala uvoz – izvoz rashladnih materijala i automobilskih djelova.

ICIJ (Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara) je objavio početkom februara (na Portalu Analitika tekst od 9. februara) niz tajnih dokumenata druge najveće svjetske banke, HSBC, čiji sadržaj otkriva komplikovanu mrežu koja je "prekrila" milijarde dolara, mnogima uštedjela ogromne svote novca kroz izbjegavanje poreza i pomogla u brojnim sumnjivim poslovima širom svijeta. Serija dokumenata navodno pokazuje kako su svjetski bogataši, političari, poznate ličnosti, ali i kriminalci, trgovci oružjem i dijamantima "provlačili" i krili novac u švajcarskom dijelu britanske banke HSBC.

Objavljeni dokumenti švajcarske banke HSBC pokazuju da se na tajnim bankarskim računima ove banke nalazio i novac klijenata povezanih sa Crnom Gorom, mada na listi nema crnogorskih državljana.

Izvještaj pokazuje da je novac porijeklom iz Crne Gore deponovan na 17 računa, a da je u periodu od 1992. do 2006. godine 21 klijent povezan sa Crnom Gorom otvorio račun.

Ukupna vrijednost deponovanog novca, porijeklom iz Crne Gore, je 7,5 miliona dolara. Najveći pojedinačni račun klijenta povezanog sa našom zemljom je, interesantno, baš - 3,8 miliona dolara.

 

 

Portal Analitika