Ostalo

Luka Drašković na korak od zvanja velemajstora

Devetnaestogodišnji Luka Drašković, velika nada našeg šaha, poslije osvajanja drugog mjesta na decembarskom šampionatu države, napravio još jedan izvanredan rezultat - ovog puta na Evropskom prvenstvu u Jerusalimu.
Luka Drašković na korak od zvanja velemajstora
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Osvojio je 6,5 poena iz 11 partija pobijedivši između ostalih i legendarnog Kirila Georgijeva i mladog ruskog šampiona Mihaila Antipova i zauzeo 74 mjesto sa perfomans rejtingom od 2509.  Popravio je svoj trenutni rejting (2432) za 16,4 poena.

Velika borba viđena je u posljednjem kolu. Luki je trebala pobjeda protiv bivšeg prvaka Evrope, Emila Sutovskog (2626) da osvoji normu za velemajstora. U veoma uzbudljivoj borbi Luka je  igrao odlično i nadigrao velikog protivnika. U jednom trenutku je imao nadmoćnu, skoro dobijenu poziciju, ali je sa nekoliko nepreciznosti dopustio Sutovskom da partiju dovede do remija.

Luka nije na ovom turniru osvojio velemajstorski „bal“, ali  ga je po kvalitetu svoje igre sigurno zaslužio. Da je spreman za velika djela govori statistika da je u duelima sa osam izuzetno jakih velemajstora sa prosječnim rejtingom od 2600,75 osvojio odličnih 3,5 poena.

Sasvim je izvjesno da će Crne Gora uskoro u Luki Draškoviću dobiti novog velemajstora.

Portal Analitika