Region

Na današnji dan '91 počele prve demonstracije protiv Miloševića

Prve masovne demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića održane su na današnji dan, prije 24 godine u Beogradu, prenose srpski mediji.
Na današnji dan '91 počele prve demonstracije protiv Miloševića
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

9. mart 1991. godine ostaće upamćen po tome što su tog dana, prvi put poslije oslobođenja Beograda 20. oktobra 1944. godine, na ulice glavnog grada Srbije izašli tenkovi (ne računajući vojne parade).

Tog marta, kako je mnogo godina kasnije rekao Vuk Drašković, počeo je dramatični obračun između dva pogleda na budućnost Srbije.

Postavljen je model borbe protiv jednog autokratskog režima, koji je donio rezultate tek devet godina kasnije - kada je "petooktobarskom revolucijom“ srušen Milošević.

Bio je to početak uličnih protesta opozicije u Srbiji, na koje je vlast uvek odgovarala silom. Ipak, svi pokušaji reprize 9. marta ostali su blijedi, pa je ovaj događaj bio jedina pobjeda nad Miloševićem, sve do 5. oktobra.

Protest je organizovao Srpski pokret obnove, tada najjača opoziciona stranka, zbog propagande, teških i neistinitih optužbi koje je javnosti plasirala Televizija Beograd, jedno od najmoćnijih oružja u rukama Miloševića, tada, ali i u godinama koje slijede. Neposredan povod je bio komentar urednika Slavka Budihne u Dnevniku 2, 16. februara, koji je optužio SPO da je produžena ruka "ustaškog" hrvatskog režima. SPO poziva na "protest za slobodu informisanja“, a MUP odlučuje da ga zabrani.

Tog jutra policija pokušava da blokira prilaze Beogradu kako bi spriječila dolazak pristalica opozicije iz unutrašnjosti. Po gradu je, prema nekim procjenama, bilo razmješteno oko 15.000 policajaca.

Uprkos tome, ljudi su pristizali na Trg Republike, na „Miting protiv petokrake“. Kako su javljali nezavisni mediji, na ulice je izašlo nekoliko desetina hiljada građana, neki su tvrdili i do 100.000. TV Beograd je izvještavao da se okupilo „nekoliko hiljada huligana“.

Okupljeni građani su zahtjevali da se smjene urednici TV Bastilje, kako su je tada prvi put nazvali. Tražili su da ostavke podnesu tadašnji generalni direktor Dušan Mitević, Sergej Šestakov, Predrag Vitas, Ivan Krivec i Slavko Budihna.

A građanima su tada bili Vuk i Danica Drašković, Zoran Đinđić, Žarko Jokanović, Milan Paroški, Vojislav Koštunica, Leon Koen, Vesna Pešić, Milan Komnenić, Borislav Mihajlović Mihiz, Slobodan Rakitić, Vida Ognjenović, Borislav Pekić.

Portal Analitika