NATO

VUKADINOVIĆ: SAD guraju proširenje Alijanse, Francuska uzdržana

Izjava predsjednika Francuske Fransoa Olanda, da bi trebalo zaustaviti prijem novih članica u NATO, u stvari je poruka Rusiji, a ne Crnoj Gori. Francuska demonstrira jedan mekši stav prema proširenju kako ne bi dodatno ugrožavala odnose sa Rusijom kaže u razgovoru za Pobjedu profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Radovan Vukadinović. Ističe da Rusiji ne odgovara proširenje Alijanse i da ih ova poruka veoma veseli.
VUKADINOVIĆ: SAD guraju proširenje Alijanse, Francuska uzdržana
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, pitanje je koliko u svemu tome ima udjela i unutrašnja politika Francuske, jer iz ove izjave nije jasno da li je to decidni stav Francuske ili je to samo izjava Olanda izvučena iz konteksta. Bilo kako bilo, ovo dokazuje da je Crna Gora sada na liniji velikih globalnih političkih igara i da mora balansirati između dvije vatre, kaže Vukadinović.

Ističe da se sada vodi jedna suptilna borba između stava SAD da se na ukrajinsku krizu mora odgovoriti proširenjem i stava Evrope da sa Rusijom treba postići kompromis, a ne dodatno otežavati odnose.

"Poznat je američki stav da su Crna Gora, Srbija, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Ukrajina i Gruzija na prvoj crti odbrane od Rusije. Međutim, Francuska ima mekši stav kao što ga ima i Evropa. To su dva različita pristupa rješavanju krize, SAD hoće da odgovore silom ili proširenjem NATO-a, Evropa želi da razgovara. Da li će Crna Gora biti pozvana u NATO krajem godine, zavisi od toga da li ćete ispuniti sve zadatke, ali isto tako zavisi i od raspoloženja članica prema proširenju. Olandova izjava je na fonu francuske spoljne politike koja nikako ne bi željela zaoštravati odnose s Rusijom, koja je otprilike blizu njemačkih stavova da Rusiju sada nikako ne treba iritirati. S druge strane, Oland se često sastaje sa Putinom, pa ne bi trebalo zaboraviti ni taj kontekst. Ovo je možda i poruka Rusije preko Francuske SAD-u nemojte širiti NATO. Trebalo bi sačekati i vidjeti kako će se to odvijati",  kaže Vukadinović.

Sagovornik Pobjede podsjeća da svako proširenje Alijanse, bilo da je riječ o Gruziji, Moldaviji ili Crnoj Gori traži konsenzus.

"NATO zahtijeva konsenzus u odlučivanju i to mora biti jedinstvena odluka koja će biti apsolutno prihvaćena od svih država. Ako Francuska bude protiv, neće biti proširenja", kaže Vukadinović.

Profesor iz Zagreba kaže da proširenje NATO-a na Crnu Goru ne bi trebalo toliko da uznemirava Ruse, koliko proširenje na Moldaviju ili Ukrajinu. Vukadinović je veliki optimista kada je u pitanju put Crne Gore ka EU, iako se Unija suočava sa novom funansijskom krizom juga.

Portal Analitika