Turizam

RATKOVIĆ: Zimski centri ne mogu živjeti samo od snijega

U zimskim turističkim centrima neophodno je poboljšati opštu infrastrukturu, ali ne treba očekivati da Crna Gora može da pravi bum u ski-turizmu koji je globalno u krizi, kazao je profesor Rade Ratković u intervjuu Pobjedi.
RATKOVIĆ: Zimski centri ne mogu živjeti samo od snijega
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je podsjetio da je ove sezone bilo nevrijeme tokom sezone odmora, nije bilo snijega, odnosno pao je kad je sezona godišnjih odmora prošla.

“Znači, rizik koji uvijek pominjemo vezano za zimsku sezonu ove godine se možda još jače istakao nego ostalih godina. Pošto ona mnogo zavisi od vremena i po pravilu to se ponavlja iz godine u godinu, ne znači da treba odustati od zimskih sezona, ali ne treba polagati veliku nadu u zimsku sezonu, ni investiciono, ni tržišno operativno”, rekao je Ratković u intervjuu Pobjedi.

On je dodao da Crna Gora ima veliku konkurenciju u emitivnim zemljama i u regionu.

“Evo Kopaonik, Jahorina, Slovenija, Hrvatska, znači svi imaju zimske centre, a naročito imaju Austrija, Njemačka, Švajcarska, Poljska, Češka, tako da mi nemamo te komparativne prednosti za razvoj skiturizma. On zato može da bude od nacionalnog, ali ne od internacionalnog značaja, za razliku od turizma zasnovanog na prirodi, gdje imamo izvanredne uslove, zdravu prirodu, wild beauty da tako kažemo”, kazao je Ratković.

To je, kako je dodao, forsirano i Master planom razvoja turizma, tražnja za tom vrstom turizma raste u razvijenim zemljama, tako da bi tu trebalo pomjeriti akcenat na ljetnju sezonu u planini, a ne na zimsku sezonu.

“Pokazalo se u posljednje vrijeme, a to je u skladu sa globalnim trendovima, da mi imamo komparativne prednosti planinskog područja za ljetnju sezonu. Znači, treba forsirati poljoprivredu, ruralnu ekonomiju, kao što već imamo dobrih primjera po Bjelasici, eko katune, jedan život u prirodi, turizam zasnovan na prirodi, za koji imamo dobre uslove”, poručio je Ratković.

Prema njegovim riječima, mnogi turistički poslenici postižu solidne rezultate u tom pogledu i tu treba dati podršku jer, svaka sezona u planinama je bolja što se tiče ljetnjeg dijela.

“Normalno, ne možemo imati dobar turizam zasnovan na prirodi bez ljudi koji žive gore. Znači, treba obnoviti ruralnu ekonomiju, stočarstvo, zdravu poljoprivredu, katune i tu treba dati podršku preduzetnicima koji imaju opciju da pružaju usluge turistima u svojim objektima i da zdravu hranu prodaju i građanima Crne Gore. I naročito da je prodaju hotelskoj industriji na primorju”, kazao je Ratković.

On smatra da najviše što se može očekivati ove godine je otrježnjenje, da se vidi da ovako ne ide više, da nema rezultata.

“Već 25, 26 godina imamo negativne turističke bilanse i to svake godine su ti bilansi lošiji i lošiji. Znači, turistička supstanca se topi, zaostaje gradnja hotela, a eksplodira gradnja stanova, što direktno ide ka uništavanju turističkih resursa i turizma kao djelatnosti. Znači, to bi trebalo da prepoznamo, naročito oni koji se bave upravljanjem destinacijom i na nacionalnom i na opštinskom nivou”, poručio je Ratković.

Portal Analitika