Crna hronika

Nastavak suđenja bivšim menadžerima CKB-a

Suđenje bivšim menadžerima Crnogorske komercijalne banke (CKB), Milki Ljumović, Bosi Tatar, Jelici Petričević, Dubravki Pavićević, Veliši Radunoviću i Gorici Vujisić trebalo bi da bude nastavljeno danas.
Nastavak suđenja bivšim menadžerima CKB-a
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na prethodnom ročištu u Višem sudu 5. februara, advokat Goran Rodić tražio je izuzeće specijalnog tužioca, Đurđine Nine Ivanović i njena dva zamjenika, Marije Raspopović i Vojislava Grujića.

Rodićev predlog je odbijen, a vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je u obrazloženju rješenja naveo da se radi o istovjetnom zahtjevu koji im je dostavljen i 25. juna prošle godine, a koji je odbijen kao neosnovan.

Suđenje je do sada odlagano šest puta, a dva puta zbog zahtjeva odbrane za izuzeće postupajućih tužilaca.

Bivši menadžeri su optuženi za zloupotrebu službenog položaja, a terete se da su odobravali kredite bez pokrića, čime su nanijeli štetu OTP banci, vlasniku CKB, od 6,92 miliona eura.

Predmet je formiran po optužnici Vrhovnog državnog tužioca odnosno Specijalizovanog odjeljenja za organizovani kiminal, korupciju, terorizam i ratne zločine.

Ivanović je ranije kazala da je optužnica podignuta nakon opsežne tužilačke istrage, koja je trajala godinu i tri mjeseca.

U tom periodu prikupljena je dokumentacija od CKB, Centralne banke Crne Gore, Centralne depozitarne agencije, Privrednog suda Podgorica, Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Optužnica bivše menadžere tereti da su od 2005. do kraja 2007. godine, zloupotrebljavajući položaj i grubim kršenjem ovlašćenja u pogledu upravljanja i raspolaganja imovinom CKB, odobravali kredite i davali garancije preduzećima Dafin Luksemburg, Cattaro investment Luksemburg, Acapulco Podgorica, Niksen-trade Čavor Kotor, Holder broker-diler i Ocean Gold, bez bilo kakvih sredstava obezbjeđenja vraćanja kredita i datih garancija.

Mina biznis 

Portal Analitika