Svijet

BERLUSKONI: Nećemo glasati za ustavne reforme

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni ponovio je sinoć da njegova stranka neće podržati ustavne reforme koje je predložila italijanska vlada, prenose agencije.
BERLUSKONI: Nećemo glasati za ustavne reforme
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Glasaćemo protiv ove reforme u utorak i nereda koji je zbog nje nastao u Senatu. Nadam se da svi mi možemo nečega da se odreknemo u ime jedinstva desnog centra. Niko ne može da misli da će uspjeti da pobijedi sam", rekao je Berluskoni obraćajući se članovima njegove stranke Forca Italija u Bariju, u južnoj italijanskoj regiji Pulja.

On je prošlog mjeseca izjavio da je plan reforme vlade Matea Rencija mrtav. Berluskoni se tako izjasnio, nakon što je Renci podržao kadidaturu za predsjednika Italije sudije Ustavnog suda Serđa Matarele, koji je i imenovan na funkciju predsjednika, i odbio da umjesto njega podrži kandidata koga je predožio Berluskoni.

Donji dom italijanskog parlamenta u kome Renci ima podršku velike većine trebalo bi da u utorak glasa o prijedlogu da se italijanski Senat smanji i da mu se oduzme nadležnost da blokira usvajanje zakona.

Kako je javio Rojters, pojedini saradnici Berluskonija su mu, međutim, savjetovali da još jednom razmotri svoj stav i pokuša da postigne novi dogovor sa Rencijem.

Agencija, takođe, dodaje da je moguće i da će Renciju biti potrebno i nekoliko glasova Forca Italije kako bi pomenute ustavne reforme bile usvojene i u Senatu, gdje premijer ima neznatnu većinu.

Portal Analitika