Region

PUSIĆ: Moja kandidatura za generalnog sekretara UN realna

Prva potpredsjednica hrvatske Vlade i ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić ocijenila je juče da je njena kandidatura za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija "realna", prenose agencije.
PUSIĆ: Moja kandidatura za generalnog sekretara UN realna
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Radi se o neformalnoj odluci Savjeta bezbjednosti iz kojeg dijela svijeta će biti sljedeći generalni sekretar UN. Još nije definitivno odlučeno da će to biti Istočna Evropa, u koju pripadamo i mi, ali sva je prilika da će se tako odlučiti. Koliko znam, ni Ruska Federacija ne protivi se tome da kandidat/kandidatkinja bude iz Istočne Europe, a i oni pripadaju tom području", rekla je Pusić.

Ona je dodala da, kad je riječ o njoj, podsticaj je došao iz Evrope, i to bi bilo prvi put u istoriji da se spominje mogućnost da Hrvatska ima kandidata za prvo mjesto u UN.

"To bi bilo fantastično jer je i sama kandidatura veliko priznanje Hrvatskoj i uopšte našoj vidljivosti u međunarodnim odnosima", dodala je Pusić.

Na pitanje da li to znači da će i ona biti među kandidatima, Pusić kaže da je, ako se odluči da će to biti kandidat iz Istočne Evrope, a do sada kandidat nikad nije bio iz tog dijela svijeta, njena kandidatura realna.

"Smatram to velikom stvari i velika mi je čast što u tome učestvujem", rekla je ona, ali je dodala da se "spominje niz odličnih i vrlo uglednih kandidata iz Istočne Evrope, pa je pitanje kako će sve to izgledati".

Portal Analitika