Svijet

SIRIJA: U sukobima Kurda i džihadista 40 mrtvih

Najmanje 40 kurdskih boraca i džihadista Islamske države (ID) ubijeno je u sukobima u strateškom gradu na sjeveru Sirije, dok je 11 civila ubijeno u vazdušnom napadu vladinih snaga na grad Irbin, sjeveroistočno od Damaska, koji je pod kontrolom pobunjenika, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.
SIRIJA: U sukobima Kurda i džihadista 40 mrtvih
Portal AnalitikaIzvor

U sukobima koji su izbili u subotu, kada je ID počela ofanzivu u namjeri da od kurdskih snaga preuzme kontrolu nad gradom Tal Tamrom u pokrajini Hasakeh, ubijeno je 40 boraca sa obje strane, navodi ta organizacija, prenosi AFP.

Preuzimanje kontrole nad strateškim gradom Tal Tamrom omogućilo bi ID da kontroliše i ključni put koji spaja istočnu stranu provincije Hasakeh sa istoimenim gradom koji je u rukama Kurda, čime bi stekli pristup granici sa Irakom i džahadističkom bastionu u Mosulu, navodi francuska agencija.

Istovremeno, u današnjem vazdušnom napadu na Irbin, u blizini Damaska, tokom kojeg su na grad ispaljivane rakete, ubijeno je 11 civila i ranjeno 50 ljudi, od kojih neki teško, navodi Opservatorija.

Pojavili su se i navodi da je nekoliko civila ranjeno u djelovima Damaska koji su pod kontrolom režima, dok sukobi i dalje traju u pokrajini Alep između režimskih snaga i boraca Fronta Al-Nusra, ogranka Al Kaide.

U ratu između snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i pobunjenika je, nakon skoro četiri godine, poginulo više od 210 hiljada ljudi.

Portal Analitika