Društvo

Magistrala u Markovićima i dalje klizi, kuće ugrožene (VIDEO)

Na magistralnom putu Budva- Cetinje u mjestu Lapčići, nakon što je juče došlo do iskliznuća i pucanja jednog dijela magistrale, pukotine su danas počele da se šire. Kompletno brdo iznad mjesta Markovići počelo je da se odranja a klizište je zahvatilo pojas u prečniku od kilometar.
Magistrala u Markovićima i dalje klizi, kuće ugrožene (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Magistralni put danas je skliznuo pet metara niže od prvobitne trase.

Pukotine na tom putu su na pojedinim mjestima i tri metra duboke. Postoji opasnost da osim kuće mještanina Milivoja Markovića, koja je iskliznula iz temelja, istu sudbinu dožive još dvije kuće.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Zdravko Šljukić rekao je da je klizište i dalje aktivno i da je put još više urušen.

„One fotografije koje ste imali juče priliku da gledate u sredstvima informisanja su prošlost.  Magistrala je potpuno krenula prema jugu i te rupe već su dubine od pet metara. Teško je krenuti u bilo kakvo saniranje magistrale jer je taj odron potpuno nestabilan i on se iz sata u sat razlikuje, pa zasad niko ne zna kako će se stanje odvijati“, kazao je Šljukić.

Pripadnici budvanske službe zaštite i spašavanja obišli su teren i konstatovali da je i cijeli šumski pojas zahvaćen klizištem, a staze kojim se moglo doći do kuća, uništene su.

Zbog pucanja kolovoza i klizišta od juče je obustavljen saobraćaj na putu Cetinje-Budva. Brdo iznad mjesta Markovići potpuno je krenulo  da se odronjava, a klizište je zahvatilo pojas u prečniku od kilometra, tako da je magistralni put danas bukvalno skliznuo pet metara niže sa prethodne trase.

Klizište je zatrpalo i stari Cetinjski put pa je ovaj dio Budve ostavio bez konekcije, između sela Stanišići, Lapčiči, Brajići i Pobori. Klizište je još uvijek aktivno.

Pripadnici budvanske Službe zaštite i spasavanja obišli su kompeltan teren i iznad i ispod magistralnog puta, i šumski pojas je skoro u potpunosti zahvaćen klizištem, pa će zbog toga sjutra u Budvi zasijedati krizni Šab za vanredne situacije.

 

 

Portal Analitika