Region

Zbog nevremena vanredna situacija u 10 opština u Srbiji

Vanredna situacija u Srbiji zbog obilnih padavina i dalje je na snazi u 10 opština u Smederevu, Tutinu, Koceljevi, Sjenici, Brusu, Ivanjici, Arilju, Novoj Varoši, Ljuboviji i Topoli.
Zbog nevremena vanredna situacija u 10 opština u Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopštio Sektor MUP-a Srbije za vanredne situacije, situacija je normalizovana na teritoriji Uba i Smederevske Palanke, gdje je bilo problema sa poplavama, prenose Večernje novosti.

Zbog jakog vjetra i sniježnih smetova, put do Kopaonika iz pravca Brusa preko Jarma i danas je neprohodan. Na Kopaoniku trenutno pada slab snijeg, a debljina sniježnog pokrivača trenutno iznosi 128 centimetara.

Padavine u ugroženim predjelima tokom dana su uglavnom prestale i vjetar se polako smiruje, tako da se situacija stabilizuje. Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Bojan Tomić kazao je za Tanjug da će put za Kopaonik preko Jarma danas biti u prekidu.

Kako je naveo, put preko Jošaničke Banje u toku noći je osposobljen i odvija se otežano jednom trakom, ali se očekuje da u toku dana bude normalizovan u potpunosti.

Ukupno devet državnih putnih pravaca je u prekidu, a skoro svi lokalni putevi u opštinama gdje je najkritičnije su u blokadi zbog velikih sniježnih padavina. Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica kazao je da je situacija na putevima danas skoro ista kao juče.

"Nema toliko kišnih padavina, ali snijeg pravi probleme", kazao je Poledica, precizirajući da je najkritičnija situacija na teritoriji Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Ivanjice, Arilja i Požege, u opštinama gdje je djelimično uvedena vanredna situacija.

Kako je dodao, u prekidu je bio i željeznički saobraćaj, odnosno dva prekida na barskoj pruzi - dionica od Valjeva do Požege.

"Juče oko podneva se desio i prekid saobraćaja kod stanice Lastre u dužini od 700 metara kada su velike sniježne padavine povile grane. To granje je dotaklo kontaktnu mrežu, tako da je zbog toga nekih dva sata juče saobraćaj bio u prekidu u pravcu prema Baru", naveo je Poledica.

Još jedan prekid saobraćaja, skoro u isto vrijeme, juče se desio u blizini pomnute stanice kada je odron od 25 metara kubnih pao na prugu, tako da je željezničkim službama trebalo tri sata da to raščiste. Imali smo još jedan prekid željezničkog saobraćaja na željezničkoj pruzi između Zaječara i Prahova pristaništa, tu se takođe desio jedan odron, na koji je voz naletio. Jutros je, međutim, ta vozna garnitura uklonjena i taj putnički pravac je ponovo prohodan", rekao je Poledica.

Međutim, najteža situacija je ipak u Guči i Ivanjici gdje je oko 2.000 potrošača ostalo bez struje, a  bez vode u Guči je ostalo 3.000 ljudi.

Portal Analitika