Svijet

Varufakis: Mogući vanredni izbori u Grčkoj ako EU ne prihvati plan

Ministar finansija Grčke Janis Varufakis izjavio je da su mogući prijevremeni poslanički izbori ili referendum ukoliko Evropska unija ne prihvati prijedlog plana reformskih mjera Vlade koja je mandat započela tek prije mjesec i po.
Varufakis: Mogući vanredni izbori u Grčkoj ako EU ne prihvati plan
Portal AnalitikaIzvor

"Nijesmo se zalijepili za fotelje", rekao je Varufakis u intervjuu za današnje izdanje italijanskog lista Corriere della Sera i dodao da su za reforme "potrebni jaki temelji, sporazuma sa EU".

Na pitanje da li bi nepostizanje sporazuma sa Briselom donijelo probleme u Atini, Varufakis je najprije odgovorio da smatra da bi Vlada to preživjela.

"Naša velika snaga leži u povjerenju naroda, jer mi ne lažemo Grke", kazao je on, ali ipak, na ponovljeno pitanje je odgovorio da bi "moglo biti problema".

Kako je dodao, eurogrupa EU na njegove prijedloge "odgovara ćutanjem" i iznio da smatra da "Evropa plovi po inerciji, kao veliki brod kojem je potrebno vremena da promijeni kurs".

"A kada promjena potekne od vlade radikalne ljevice, zavlada strah da se iza toga krije nešto sumnjivo", rekao je Varufakis.

On je posebno zamjerio Evropskoj centralnoj banci što se ponaša "veoma disciplinovano" prema Briselu jer je, za razliku od sada 2012. godine, u veoma sličnoj krizi, glatko toj vladi odobrila izdavanje kratkoročnih državnih obveznica".

"Suprotno tome, Evropska centralna banka je novoj vladi veoma ograničila prostor za djelovanje", rekao je Varufakis.

Kritikujući odluku Evropske centralne banke da drastično smanji kamate i otkupljuje državne obveznice, on je naveo da to treba preduzeti tamo gdje je izostanak privrednog rasta najveći.

"Naprotiv, banka otkupljuje velike kolicine njemačkih obveznica. Smatram da je Evropska centralna banka trebalo da grčke obveznice otkupi još juče, a ne da to učini u nekoj neodređenoj budućnosti", rekao je Varufakis, ukazavši da posao Evropske centralne banke "nije da dijeli političke ocjene", već "da se jednako odnosi prema svim zemljama".

                        

Portal Analitika