Svijet

MEKSIKO: Zagrljeni mumificirani par pronađen u snijegu

Dva mumificirana tijela pronađena su na najvišem planinskom vrhu u Meksiku. Tijela su u zagrljaju i možda su odgovor na 55 godina staru misteriju planinara koji su nestali u lavini davne 1959. godine.
MEKSIKO: Zagrljeni mumificirani par pronađen u snijegu
Portal AnalitikaIzvor

Misija spuštanja mumificiranih tijela s Pika de Orisabe odložena je za ponedeljak, kako bi se uspjelo napraviti posebno sredstvo za prenos ostataka u netaknutom stanju.

Ranije ove sedmice grupa alpinista pronašla je mumificirana tijela tako što su vidjeli da jedna lobanja štrči iz snijega ispod samog vrha planine. Dvoje alpinista počelo je da kopa oko lobanje pa su otkrili i drugo tijelo, kaže Francisko Rodrigez, jedan od alpinista koji je bio u ekspediciji koja je pronašla tijela.

"Njihov nas je položaj iznenadio jer su naočigled bili zagrljeni", rekao je Rodrigez. Magloviti uslovi dozvolili su da samo dvoje od 12 spasilaca dođe do mjesta gdje su otkrivena tijela.

Tijela su pronađena 300 metara udaljena od samog vrha planine, koji se nalazi na 5610 metara nadmorske visine.

Veteran alpinista Luis Espinoza Ruis, koji ima preko 70 godina, rekao je za AFP da vjeruje kako ta tijela pripadaju dvoma od troje prijatelja koji su ostali zatrpani pod lavinom tokom uspona 2. novembra 1959. godine.

Ističe da je svoje prijatelje tražio 20 godina po toj planini.

"Imam nadu. Gotovo sam siguran da su to oni", rekao je Espinoza.

Državni advokat meksičke države Puebla istakao je kako će se identitet žrtava utvrditi DNK analizom.

Planina, koja je još poznata i kao vulkan Sitlaltepetl, vrlo je popularna među alpinistima. Vrh je dio meksičkog vulkanskog pojasa, ali je rijč o neaktivnom vulkanu.

 

Dnevnik.hr

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.