Društvo

MATIĆ: Preispitati način rada Komisije

U Crnoj Gori bi trebalo preispitati način rada Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u slučajevima napada na novinare, i utvrditi da li su i gdje postojale opstrukcije ili blokade, ocijenio je predsjednik tog tijela u Srbiji Veran Matić.
MATIĆ: Preispitati način rada Komisije
Portal AnalitikaIzvor

"Da se utvrdi gdje su do sada postojale opstrukcije, gdje su blokade"

On smatra da je neophodna motivacija svih, i članova Komisije i nadležnih organa, da se pronađu naručioci i počinioci ubistava novinara.

Matić je, komentarišući rad Komisije za istraživanje ubistava novinara u Srbiji, kazao da postoji veliko povjerenje među svim članovima tog tijela i predstavnika institucija.

Prema njegovim riječima, iako je mandat Komisije da utvrdi način na koji su vođene istrage, prioritet je ipak doći do rješenja, odnosno otkriti počinioce i nalogodavce ubistava novinara.

Istraživanje na taj način je, kako je naveo Matić, specifično, ali on smatra da i u Crnoj Gori može uspjeti.

„Mislim da je veoma važno da se izvrši određena vrsta preispitivanja sadašnjeg načina rada Komisije, od samih članova, da se utvrdi gdje su do sada postojale opstrukcije, gdje su blokade i da se vidi da li postoji volja kod nadležnih institucija da se te blokade uklone“, objasnio je Matić.

Neophodno je, kako smatra, provjeriti i volju nadležnih institucija da se pribavi dokumentacija i da se dozvoli Komisiji da uradi „na najbolji mogući način svoj posao“.

„Ako tako nešto nije moguće, Komisija može donijeti i tu vrstu zaključka i tražiti da se izvrši neka vrsta redefinisanja sastava Komisije, načina na koji se ona formira i njenih ciljeva“, ocijenio je Matić.

Važno je, kako je naveo, da se postigne saglasje između institucija, odnosno Vlade, i predstavnika medijske zajednice i civilnog sektora koji učestvuju, kako bi se postavljeni ciljevi i ostvarili. „Inače će biti neuspješan rad, ali čak i takav rad je nekakav rad“.

„Time bi se pokazalo da postoje ozbljni problemi u pravnoj državi i u samom sistemu, ako je nemoguće i uz pomoć Komisije doći do ozbiljnih zaključaka“, rekao je Matić.

Kometarišući činjenicu da postoje tvrdnje da pojedini organi opstruiraju Komisiju, ali i da su rezultati njenog rada od osnivanja do danas mali, Matić je kazao da je Komisija u Crnoj Gori formirana kasnije, pa je bilo manje vremena.

Prema riječima Matića, ima puno prostora da se angažuju međunarodna zajednica, međunarodna novinarska udruženja, ali i OEBS, kako bi rad Komisije bio efikasan.

Matić je rekao da se kroz istraživanje događaja oko ubistava novinara, procjenjuje da li su i na koji način istrage vođene.

„Mislim da je važno da institucije o kojima govorim dožive određenu vrstu transformacije, reforme ka efikasnijim i poštenijim institucijama koje su stubovi pravne države“, objasnio je Matić.

Komisija za istraživanje ubistava novinara u Srbiji osnovana je prije dvije godine a, prema riječima Matića, u tom periodu je jedan slučaj ubistva novinara riješen, dok se na ostala dva radi.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.