Društvo

Na Fakultetu za pomorstvo u toku obuka za strane pomorce

Fakultet za pomorstvo u Kotoru, u okviru crnogorsko-norveškog centra za obuku pomoraca, organizuje od 4. do 14. marta obuku za 25 stranih pomoraca. Kako je saopšteno iz Fakulteta za pomorstvo, to je prva obuka koja se izvodi za potrebe međunarodnog tržišta od otvaranja Centra.
Na Fakultetu za pomorstvo u toku obuka za strane pomorce
Portal AnalitikaIzvor

“Održavanje obuka jedan je od vidova saradnje u okviru zajedničkog projekta Fakulteta za pomorstvo iz Kotora i Alesund University College iz istoimenog grada iz Norveške pod nazivom Montenegro Sustainable Maritime Competence Development Initiative”, kaže se u saopštenju.

Kako su pojasnili iz Ministarstva, u centru su do sada održane dvije obuke, za nastavnike i saradnike kao i za najbolje studente Fakulteta.

“Kako je jedan od ciljeva projekta i razmjena znanja od strane eksperata u oblasti pomorstva dvije države, obje obuke su izvedene pod nadzorom instruktora kapetana Knut Steinar Dyrkorn-a iz Norveške”, naveli su u saoptšenju.

Prema njihovim riječima, predstojeće obuke iz offshore operacija (Winch Operation i Anchor Handling Operations Team Training) predviđene su za pomorce koji su zaposleni u norveškoj kompaniji Siem Offshore AS.

“Polaznici obuka su različitih nacionalnosti, dok su instruktori iz Norveške i već duži niz godina izvode ove obuke u centru za obuku pomoraca u Alesundu, Norveška. Kako bi se intenzivirala saradnja, norveški instruktori rade uz pomoć crnogorskih kolega”, kazali su iz Fakulteta za pomorstvo.

Oni su naglasili da Kompanija Siem Offshore AS u svom vlasništvu posjeduje preko 40 brodova namijenjenih za potrebe naftnih platformi u Sjevernom moru i Brazilu, kao i jedan brod namijenjen za podvodna istraživanja, jedinstven u svijetu.

“Ovo je samo početak saradnje sa ovom kompanijom, čiji su brodovi poslužili kao modeli da se napravi OSC offshore simulator koji je prošle godine instaliran na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru. Njegovim instaliranjem stvoreni su uslovi da se Fakultet za pomorstvo pozicionira kao jedan od vodećih centara za obuku ove vrste na Mediteranu”, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, projekat Montenegro Sustainable Maritime Competence Development Initative (Inicijativa za održivi razvoj pomorskog sektora u Crnoj Gori), uspješno se realizuje između Univerziteta Crne Gore/Fakulteta za pomorstvo Kotor i Univerziteta iz Alesunda/Fakulteta za pomorske tehnologije i operacije iz Alesunda, Norveška.

Projekat vrijedan 1.4 milona EUR, započet je prije više od godinu, u okviru HERD programa (Higher education, research and development) namijenjenog zapadnom Balkanu, koji finansira Vlada Kraljevine Norveške.

“Da je rezultat ovog projekta vrlo važan za podizanje kvaliteta nastave na Fakultetu, govori i činjenica da će se od naredne akademske godine na Fakultetu za pomorstvo, u redovnoj nastavi, izučavati problematika vezana za tehnologije naftnih platformi i brodova namijenjenih za njihovo snabdijevanje (offshore vessels), što će biti jedinstven primjer izučavanja ove problematike u nastavnom programu fakulteta u širem regionu”, kazali su iz Fakulteta za pomorstvo.

Na Fakultetu za pomorstvo se, kako su naveli, planiraju nove slične aktivnosti u cilju dalje realizacije tog projekta i ostvarivanju započete uspješne saradnje sa univerzitetom iz Norveške, kako bi se unaprijedio kvalitet praktične nastave, ali i stvorila pretpostavka da se trening centar pozicionira kao vodeći u našem regionu.

Portal Analitika