Politika

SNP: Mijenjati shvatanje o tradicionalnoj ulozi žene

Shvatanje o tradicionalnoj i jednostranoj ulozi žena u društvu neophodno je mijenjati, da bi žena u Crnoj Gori mogla u potpunosti da se ostvari u svojoj porodici, profesiji i zajednici, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).
SNP: Mijenjati shvatanje o tradicionalnoj ulozi žene
Portal AnalitikaIzvor

Iz SNP-a su svim ženama čestitali 8. mart – Međunarodni dan žena, uz želju da im svaki dan u životu bude dan pažnje i ljubavi.

SNP, kako su rekli, insistira na punoj društvenoj uključenosti žena, i na ravnopravnim uslovima za zapošljavanje i ostvarivanje svih drugih ekonomskih i socijalnih prava.

Ta partija se, kako su saopštili, zalaže za ravnomjerno učešće žena na najvažnijim mjestima donošenja važnih političkih i ekonomskih odluka, nikada ne zanemarujući činjenicu da su žene većinska populacija u Crnoj Gori

„Da bi žena u Crnoj Gori mogla da se u potpunosti ostvari u svojoj porodici, profesiji, zajednici, neophodno je mijenjati shvatanje o tradicionalnoj i jednostranoj ulozi žena u našem društvu, uz sistemsko podsticanje adekvatnog učešća žena u političkom, kulturnom i ekonomskom životu naše zemlje“, kaže se u saopštenju SNP-a.

Zato je, kako su rekli, neophodno mijenjati politiku zapošljavanja, rada, penzijsku i ostale politike, "kojima će se zakonski definisati obaveze države i poslodavaca prema ženama, uvažavajući principe afirmativne akcije i evropskih standarda u ostvarivanju rodne ravnopravnosti“.

„SNP ne želi da politiku rodne ravnopravnosti svodi na lingvističke obrasce i deklarativna zalaganja, već da istinski afirmiše ulogu žena i značaj njihovog učešća u društvenim angažmanima“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika