Svijet

VALS: I do 10.000 džihadista iz Evrope

Čak 10.000 Evropljana moglo bi da učestvuje u džihadu u Iraku i Siriji do kraja ove godine, upozorio je francuski premijer Manuel Vals.
VALS: I do 10.000 džihadista iz Evrope
Portal AnalitikaIzvor

"Danas ima 3.000 Evropljana u Iraku i Siriji. Kada uradite projekciju za mjesece koji dolaze, moglo bi da ih bude 5.000 prije ljeta i 10.000 prije kraja godine", rekao je Vals za francuski televizijski kanal "iTele".

"Da li shvatate koju to prijetnju predstavlja?", zapitao je on.

Vals je kazao da ima oko 1.400 ljudi koji su već u tim konfliktnim zonama, koji su se odande vratili ili koji planiraju da odu.

"Već je bilo oko 90 Francuza koji su poginuli tamo sa oružjem u ruci, boreći se protiv naših vrijednosti", naveo je Vals.

"Moramo da se suočimo sa posebno visokim nivom prijetnje u Francuskoj, u Evropi i u drugim državama", dodao je francuski premijer.

Francuska, zajedno sa Belgijom, bilježi najveći broj dobrovoljaca koji odlaze da se pridruže džihadističkoj grupi Islamska država, čiji su pripadnici zauzeli velike djelove Sirije i Iraka.

Prošlog mjeseca, Francuska je zaplijenila pasoše šest svojih državljana, a 40 zabranila putovanje u inostranstvo, pošto su namjeravali da odu u Siriju i Irak.

 

B92

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.