Svijet

UN: Nijedna zemlja nije dostigla rodnu ravnopravnost

Dvadeset godina nakon što je 189 zemalja usvojilo plan za postizanje jednakosti između žena i muškaraca, nijedna zemlja nije ostvarila rodnu ravnopravnost, izjavila je direktorka Agencije UN za prava žena Pumzile Mlambo-Ngcuka.
UN: Nijedna zemlja nije dostigla rodnu ravnopravnost
Portal AnalitikaIzvor

Iako je od konferencije Agencije UN održane u Pekingu 1995. godine postignut napredak, pogotovu u oblasti zdravlja žena i obrazovanja djevojčica, danas je manje od 20 žena na čelu država ili vlada, a broj poslanica je povećan sa 11 na samo 22 odsto u protekle dvije decenije, rekla je ona američkoj agenciji AP, prenosi Blic.

Mlambo-Ngcuka je, u intervjuu uoči Dana žena, istakla da nedovoljna zastupljenost žena u donošenju odluka i nasilje nad ženama predstavljaju "globalni fenomen" kao rezultat dominacije muškaraca u svijetu koji, kako je ukazala, mora da se promijeni da bi žene bile zaista jednake sa muškarcima.

Platforma iz Pekinga pozvala je vlade da okončaju diskriminaciju nad ženama i eliminišu rodnu nejednakost u 12 kritičnih oblasti uključujući zdravstvo, obrazovanje, zapošljavanje, učešće u politici i ljudska prava, priznala ženama pravo da kontrolišu svoju seksualnost bez prisile i potvrdila im pravo da odlučuju da li će i kada imati djecu, podsjeća AP.

Mlambo-Ngcuka je upozorila da pitanje seksualnih i reproduktivnih prava, koje je bilo najspornije na konferenciji u Pekingu, i dalje izaziva najveće kontroverze u pregovorima UN.

"Umjesto da postanu norma... tim pravima se pruža žestok otpor, kao što sada možemo vidjeti na Bliskom istoku", rekla je ona.
Prema njenim riječima, svjetski lideri moraju da počnu da govore "krajnje glasno i otvoreno" protiv seksualnog nasilja i poricanja ženskih prava, a unapređenje rodne ravnopravnosti mora biti u vrhu njihove agende što, kako primjećuje, sada nije slučaj.
Naredne nedjelje biće održan sastanak Komisije za status žena, koja će preispitati platformu za akciju na 150 strana u cilju postizanja rodne ravnopravnosti koja je usvojena na konferenciji Agencije za prava žena u Pekingu 1995. godine, zaključuje američka agencija.

Portal Analitika