Abiznis

Kampanja Budi odgovoran: Izrečene dvije novčane kazne

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 38 primjedbi, na osnovu kojih su izrečene dvije novčane kazne od 55 i 605 eura.
Kampanja Budi odgovoran: Izrečene dvije novčane kazne
Portal AnalitikaIzvor

Evidentirana je i jedna pohvala, koja je zapravo bila pritužba na organizovanje ručka povodom proslave Dana žena u vrijeme odžavanja nastave u Osnovnoj školi “Bratstvo i jedinstvo” u Skarepači pored Rožaja.

Kazna od 605 eura izrečena je prodavnici Deviz Župa u Nikšiću, jer je u okviru inspekcijske kontrole ustanovljeno da objekat nije odjavljen. Inspektori su sa 55 eura kaznili kozmetički salon Hebe, jer nije imao opštu poresku registraciju, i zabranili obavljanja djelatnosti u njemu.

Protiv vlasnika štanda voća i povrća u Meljinama, pored Herceg Novog, podnijeta je prekršajna prijava, jer je prilikom kontrole utvrđeno da nema opštu poresku registraciju.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu kafane Aver u Tuzima i frizerskog salona Perla u Podgorici, jer su objekti bili zatvoreni. Netačna, odnosno nepotpuna adresa bila je razlog zbog kojeg nijesu kontrolisani podgorički market Maja i preduzeće Batel.

Kada je riječ o podgoričkom preduzeću Cermat, inspektori su naveli da je u toku inspekcijski nadzor u dijelu poreza i doprinosa na zarade.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole Elektroprivrede, salona namještaja Dalas, Europetrola i Auto trenda u Podgorici, podgoričkih kafića Šekspir i Princ, nikšićke City Mode i kafea Pasage, konobe Stara Hercegovina u Herceg Novom, trafika kod Doma zdravlja u Igalu i Mafic Plus u Nikšiću, Jugopetrol pumpe u Meljinama i piljare Dida u Baru.

Od ukupno 38 pritužbi, evidentiranih od ponedjeljka, 16 nije dobilo odgovor. Pritužbe na koje nije odgovoreno odnosile su se na neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno, neosigurane radnike, različite cijene na kasi i rafovima, nepropisno parkiranje i vožnju automobilom, račune za utrošenu električnu energiju, otpad i životinje na putu.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Nemanja Šarović - ajmo
08.03.2015. 15:19

Vjerujem da bi se mnogim SOCIJALISTIMA svidjela ova prica ako bi bila vezana za CRNOGORSKU EKONOMIJU ali ovo ne moze biti ako ocete u EU i NATO ? https://www.youtube.com/watch?v=t4G8LYg7q8Y&t=

5
1