Zanimljivosti

Ford predstavio fokus RS za 2015.

Na sajmu u Ženevi premijeru je imao ford fokus RS za 2015. Za razliku od modela prethodne generacije, kod koga se snaga motora prenosila isključivo na prednju osovinu, novi fokus RS ima pogon na sva 4 točka.
Ford predstavio fokus RS za 2015.
Portal AnalitikaIzvor

Treća generacija Fokusa RS ujedno je i najsnažnija do sada.

Za pogon je upotrebljen četvorocilindrični 2.3 litarski EcoBoost, koji, kako kažu u "Fordu", "proizvodi preko 320 KS (235 kW)".

Motor je u stanju da se "vrti" na 6.800 obrtaja, a povezan je sa šestostepenim manuelnim mjenjačem.

Američka kompanija još nije otkrila performanse automobila. Poređenja radi, prethodni fokus RS opremljen 2.5 litarskim motorom sa 301 KS od 0 do 100 km/h stiže za 5,9 s, pa treba očekivati da će novi model biti još brži, piše B92.

Da bi svih "320+" KS novog modela bilo iskorišćeno na pravi način, "Ford" je odlučio da uvede takozvani Dynamic Torque Vectoring pogon na sva 4 točka.

Ovaj sistem omogućava da se do 70% obrtnog momenta distribuira na zadnju osovinu, gdje se, prema potrebi, snaga takođe može raspoređivati na svaki od točkova.

"Ford" objašnjava da je na taj način unapređena upravljivost i stabilnost automobila u krivinama, naročito pri velikim brzinama.

Fokus RS ima specijalno sportsko oslanjanje koje se može podesiti za vožnju po trkačkoj stazi.

U saradnji sa kompanijom "Michelin" razvijene su gume za visoke preformanse, dimenzija 235/35 R19. Automobil je standardno opremljen pneumaticima Pilot Super Sport, dok su za pistu na raspolaganju opcione Pilot Sport Cup 2 gume.

Kupci će moći da biraju između 4 posebne boje spoljašnjosti: Nitrous Blue, Frozen White, Absolute Black i Stealth Gray, dok je primjerak sa fotografija iz promotvnih razloga ofarban u Liquid Blue nijansu koju smo vidjeli na konceptu novog forda GT.

Kako je saopštio "Ford", treća generacija fokusa RS biće globalni model, a datum početka prodaje i cijena biće objavljeni naknadno.

Portal Analitika